ETNIČKO ČIŠĆENJE

Visoki povjerenik UN-a: Zaprepašten sam, Rohindžama treba ama baš sve

24.09.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Bangladešu treba ogromna međunarodna pomoć u namirnicama te skloništa za više od 430.000 Rohindža koji su izbjegli iz Mjanmara posljednjih tjedna, rekao je u nedjelju UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi.

Grandi je nakon posjeta prenapučenim izbjegličkim logorima Cox's Bazara rekao da su potrebe ogromne. 'Zaprepašten sam obimom potreba. Treba im sve, namirnice, pitka voda, skloništa, zdravstvene usluge', rekao je.

Prema posljednjim podacima UN-a, 436.000 pripadnika te muslimanske manjine pobjeglo je u Bangladeš posljednjih tjedana pred kampanjom represije mjanmarske vojske, koju UN naziva etničkim čišćenjem.

Grandi je istaknuo 'neopisivu lokalnu susretljivost', ali je ocijenio da ju sada treba pojačati međunarodnom pomoći, financijskom i materijalnom.

Visoki povjerenik je dodao da se priljev usporio posljednjih dana, ali da se ne može znati je li zaustavljen.

UNHCR pomaže Bangladešu u registriranju Rohindža, koje Mjanmar smatra ilegalnim migrantima. Vlasti Bangladeša izbjeglicama smatraju samo neznatan dio od ukupno 700.000 Rohindža koji žive u logorima blizu granice s Mjanmarom, a ostali su za njih mjanmarski državljani bez dokumenata.

  • +18
Rohindže Izvor: Reuters / Autor: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN

Bangladeš za sada ne predviđa davati izbjeglički status Rohindžama koji su nedavno stigli, upozorio je Amir Hosain Amu, ministar zadužen za nacionalnu sigurnost i rekao da 'žele da se Rohindže vrate na vlastitu zemlju'.

Veliki dio Rohindža se nada vratiti u Mjanmar. Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi je ovog tjedna rekla da je spremna organizirati povratak onih čiji bi status izbjeglica po povratku iz Mjanmara bio potvrđen.