strava u Ukrajini

Više od 400 tijela pronađeno u masovnoj grobnici u Izjumu: 'Ovo je šokantno i užasno, to je zločin protiv čovječnosti'

15.09.2022 u 21:52

Bionic
Reading

Masovna grobnica s oko 440 grobova otkrivena je u ukrajinskom gradu Izjumu nakon što je oslobođen od kontrole ruske vojske, rekao je visoki ukrajinski policijski časnik za Sky News.

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za regiju Harkiv, rekao je da će sva tijela biti ekshumirana i prevezena na forenzičko ispitivanje kako bi se prikupili dokazi o navodnim ruskim ratnim zločinima, na čemu radi policija, zajedno s tužiteljima i drugim istražiteljima.

Kazao je da su tijela pojedinačno pokopana na improviziranom mjestu, prenosi Sky news.

Policijski službenici imaju naznake i o drugim grobnim mjestima otkako su počeli istraživati koji su zločini počinjeni u dijelovima regije Harkiv, koji su mjesecima bili pod ruskom kontrolom, ali su sada ponovno u ukrajinskim rukama, rekao je Bolvinov.

Govoreći o lokalitetu Izjum, glavni istražitelj je rekao: 'Mogu reći da je to jedan od najvećih ukopa u jednom oslobođenom gradu, koji sadrži više od 440 grobova. Oko 440 tijela je pokopano na jednom mjestu.'

Upitan kako su žrtve stradale, kazao je: 'Znamo da su neki ubijeni (strijeljani), neki su poginuli u topničkoj paljbi, od tzv. trauma od eksplozije mina. Neki su poginuli u zračnim napadima. Također imamo informacije da dosta tijela još nije identificirano, pa će se razlozi smrti utvrditi tijekom očevida.'

  • +12
Razoreni Izjum Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Bolvinov je opisao i kako je on doživio pronalazak grobnice. 'Za mene je to bilo posebno šokantno i užasno, ovo je zločin protiv čovječnosti. Ovako ne bi trebalo biti u civiliziranom svijetu 2022. godine. Ovo je tako užasna priča i neugodna iz bilo kojeg kuta. Uvjeren sam da će zlo sigurno biti kažnjeno', rekao je Bolvinov.