NAREDBA ZA POVLAČENJE

Ukrajinci silovito napreduju na sjeveroistoku zemlje: Rusi potvrdili da je pao Izjum, a uskoro bi mogao i Severodonjeck

10.09.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na bojišnici u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe.

Kako je javila analitička organizacija OSINTdefender, ukrajinske snage snažno napreduju prema Severodonjecku i Properu.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkiv, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno željezničko čvorište koje je opskrbljivalo cijelu rusku frontu u sjeveroistočnoj Ukrajini. Pritom je odsječena opskrba tisućama ruskih vojnika.

  • +25
Ruski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Nakon trodnevnih napada ukrajinskih snaga, tijekom kojih su ponovno zauzeli desetke gradova i sela pod višemjesečnom ruskom kontrolom, ukrajinski su dužnosnici objavili fotografije svojih vojnika koji ispred gradske vijećnice u Kupjansku podižu plavo-žutu ukrajinsku državnu zastavu.

"Da bi se postigli zadani ciljevi 'specijalne vojne operacije' - među kojima je i oslobođenje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe smještene u okruzima Balaklija i Izjum pregrupiraju i pojačaju vojne aktivnosti u Donecku", prenio je Tass objavu ruskoga ministarstva obrane.