IZVJEŠĆE WHO-A

Više od 12 tisuća umrlih od svinjske gripe

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.12.2009 20:09
  • Objavljeno 30.12.2009 u 20:07
H1n1 svinjska gripa

H1n1 svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Virus H1N1 koji je prvi puta zabilježen u ožujku u Meksiku, ubio je više od 12.220 ljudi ove godine prema posljednjoj bilanci koju je u srijedu objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Američki kontinent, posebice Sjedinjene Države i Kanada su do sada najteže pogođene pandemijom s najmanje 6.670 žrtava, 'ali sada je pandemijska gripa najaktivnija u središnjoj i istočnoj Europi', naglasio je WHO.

U Zapadnoj Europi, virus je aktivan iako je vrhunac dosegnut, primjećuje organizacija. U cijeloj Europi najmanje je 2.422 žrtava novog virusa. Među najaktivijom žarištima bolesti organizacija navodi Gruziju, Crnu Goru, Ukrajinu, Grčku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju i regiju Urala u Rusiji.

WHO ima podatke o aktivnom prijenosu virusa H1N1 u mediteranskim zemljama na Sjeveru Afrike (Alžir, Tunis i Egipat). Vrhunac prijenosa virusa je prošao u Izraelu, Iranu, Iraku, Omanu i Afganistanu.

Pandemija je u padu u Japanu, na sjeveru i jugu Kine, Tajvanu i Hong Kongu. U Mongoliji je zabilježen blagi porast bolesti dok je aktivnost virusa intenzivna na sjeveru Indije, u Nepalu i Šri Lanki.

Broj smrtnih ishoda bolesti je viši od očekivanog i treba pričekati barem dvije godine kako bi se mogao procijeniti broj smrti koje je izazvao virus H1N1. Glavna direktorica WHO-a Dr. Margaret Chan je rekla da ne treba popustiti u borbi protiv visoko nepredvidivog virusa, koji može mutirati u agresivniji oblik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi