WHO UPOZORAVA

Virus H7N9 'jedan od najsmrtonosnijih dosad'

24.04.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Dok je broj žrtava virusa ptičje gripe u srijedu dosegnuo 22 uz vijesti o novoj žrtvi u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je virus H7N9 jedan od najsmrtonosnijih virusa s kojima su se liječnici susreli posljednjih nekoliko godina, prenosi u srijedu CNN.

'Ovo je neobično opasan virus za ljude', rekao je Keiji Fukuda, pomoćnih generalnog direktora WHO-a za zdravstvo, sigurnost i okoliš na konferenciji za novinare u Pekingu. "Mislimo da se taj virus lakše prenosi s peradi na ljude od virusa H5N1', dodao je misleći na epidemiju ptičje gripe između 2004. i 2007. koja je odnijela 332 života.

'Ovo je definitivno jedan od najsmrtonosnijih virusa gripe koje smo dosad vidjeli', istaknuo je Fekuda. Dok istražitelji pokušavaju otkriti moguće izvore zaraze, Fukuda je upozorio da vlasti još uvijek pokušavaju razumjeti ponašanje virusa.

U WHO-u ističu da se Kina mora pripremiti za nastavak epidemije. Zasad nema dokaza o prijenosu virusa s jednog čovjeka na drugog, kažu vlasti, a navodi CNN.

Istovremeno, agencija Reuters prenosi da se 53-godišnji poslovni čovjek s Tajvana zarazio virusom H7N9 dok je bio na putu u Kini, što je prvi prijavljeni slučaj zaraze izvan Kine. Muškarac je hospitaliziran nakon što je bolovao tri dana po povratku iz Suzhoua 9. travnja, rekao je na konferenciji za novinare tajvanski ministar zdravstva Wen-Ta Chiu.

Dodao je da je u njegovom tijelu potvrđena prisutnost virusa H7N9 i da je pacijent u ozbiljnom stanju.