videokonferencija eu ministara

Vili Beroš: Pitanje je vremena kada će koronavirus stići u Hrvatsku

09.02.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Troje pacijenata koji su jučer primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' nemaju koronavirus. U Wuhanu je, pak, nestao aktivist koji izvještava o epidemiji, vlasti tvrde da je u karanteni. Istodobno, broj umrlih nadmašio je broj preminulih tijekom epidemije SARS-a. Zbog koronavirusa Hrvatska je, pak, organizirala prvi sastanak ministara zdravstva i to putem videopoziva

Koronavirusa nema u Hrvatskoj. Jučer je pregledano troje ljudi za koje se sumnjalo da bi mogli biti zaraženi. Jedan je odmah pušten kući - bez simptoma.

'A druga dva bolesnika, jedan gospodin i jedna gospođa koji su se zapravo vratili 4. veljače iz Kine – oni su imali blaže respiratorne simptome i na svim učinjenim testovima, znači bris nosa, bris orofarinksa i nalaz na koronavirus je negativan. Oni su već danas otpušteni kući', kazala je za RTL dr. Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Broj zaraženih veći je od 37.000. Samo od jučer do danas u Europi je petero novooboljelih, umrlo je 89 ljudi. Premašen je broj od 774 umrla od zaraze SARS-om. Dok broj oboljelih raste, stručnjaci bez prestanka rade na novom cjepivu.

U Bruxellesu je organizirana videokonferencija s ministrima zdravstva, zamjenicima i tajnicima iz Europe.

  • +7
korona virus Izvor: EPA / Autor: STRINGER

'Videotelekonferencija jednostavno se izrodila kao jedna brza mogućnost komunikacije. Prvi put se realizirao jedan takav digitalni izazov. Sve članice su zadovoljne. Imamo u ovom trenutku, dobio sam prije pola sata, nacrt zaključaka te televideokonferencije. Ono što smo do sada napravili u Hrvatskoj podizanjem kriznog stožera i svim mjerama sada želimo podići na EU nivo', kaže hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Za četiri dana izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa

Za četiri dana je i izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa. 'Neće biti problem i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj potvrđene infekcije koronavirusom u Republici Hrvatskoj. No spremni smo i za taj scenarij, u ovom trenutku nema nekih većih problematičnih stvari', kaže Beroš.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL