NAJVAŽNIJE SVJETSKE DRŽAVE

Vijeće za provedbu mira pozvalo na uspostavu vlasti u BiH

13.12.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), u kojem su predstavnici vlada najvažnijih svjetskih država, pozvao je u utorak u Sarajevu političke stranke u BiH da se dogovore o novom ministarskom vijeću i izrazio razočaranje zbog političkog nazadovanja u zadnjih 14 mjeseci nakon općih izbora u toj zemlji

Nakon dvodnevna zasjedanja PIC-a visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko rekao je kako međunarodna zajednica neće nametati odluku o uspostavi ministarskog vijeća BiH, kazavši da je to stvar domaćih političara.

'Upravni odbor poziva političke čelnike i izabrane predstavnike da prepoznaju hitnost situacije i da se ponašaju u skladu s odgovornostima te da pojačaju dijalog kako bi postigli neodgodiv dogovor', rekao je Inzko.

Vlast na razini BiH nije ustrojena zbog zahtjeva bošnjačkih stranaka da imenuju hrvatske ministre te da imaju većinu u ministarskom vijeću te s druge strane odbijanja hrvatskih stranaka da itko osim njih imenuje hrvatske ministre.

Inzko je pritom naveo da se osim imenovanja novog ministarskog vijeća očekuje prihvaćanje financijskog okvira i državnog proračuna kako bi funkcionirale državne ustanove, ispunjavale međunarodne obveze i uvjeti za napredak prema europskim integracijama.

Vijeće za provedbu mira pozdravilo je i ojačanu ulogu Europske unije u BiH dolaskom novoga posebnog predstavnika EU-a Petera Sorensena

PIC je izrazio zabrinutost jer nije provedena odluka ustavnoga suda glede promjene izbornoga sustava u Mostaru.

Na dvodnevnoj sjednici u Sarajevu nije donesena odluka o završetku međunarodne arbitraže za Brčko te su političari pozvani da ispune uvjete kako bi se zatvorio ured visokoga međunarodnog predstavnika.