POVIJESNO DOSTIGNUĆE

Vijeće sigurnosti prihvatilo hrvatski program

02.12.2008 u 22:33

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je održalo konzultacije na kojima je prihvaćen program rada za prosinac, kada Vijećem predsjeda Hrvatska, te prihvatilo rezoluciju koja treba pridonijeti suzbijanju piratstva u vodama Somalije

NEW YORK- Petnaest članica Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno je prihvatilo rezoluciju s kojom se na godinu dana produljuju ovlasti zemljama da uplovljavaju u teritorijalne vode Somalije, uz prethodnu obavijest, i koriste sva potrebna sredstva da zaustave djela piratstva i oružane pljačke na moru.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, je povodom preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN u prosincu, izjavio za hrvatske novinare u New Yorku da je članstvo Hrvatske u VS i sadašnje predsjedanje 'povijesno dostignuće'.

'Povijesno je dostignuće da je Hrvatska kao relativno mala zemlja, dobila mogućnost da predsjeda Vijećem sigurnosti, najvažnijem svjetskom tijelu koje se brine za očuvanje mira i sigurnosti', naglasio je.

Također je ocijenio da predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, kao i sveukupna hrvatska vanjska politika, pridonosi sve uspješnijem završavanju puta Hrvatske u euroatlantske integracije.

Hrvatski veleposlanik je na tiskovnoj konferenciji predstavio program rada Vijeća sigurnosti za prosinac.

'Program rada je vrlo zgusnut, a teme i pitanja na dnevnom redu su vrlo izazovni i obećavaju produktivan rad Vijeća sigurnosti u prosincu', rekao je Jurica.

Jurica je posebno istaknuo tematsku raspravu Vijeća sigurnosti, koju organizira Hrvatska 9. prosinca, pod nazivom 'Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorizmom'.

Raspravu će otvoriti i njome predsjedavati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kazao je Jurica, ističući kako

su tragični događaji u Mumbaiju ponovo ukazali na globalnu prijetnju terorizma.

Hrvatska vjeruje da 'Vijeće sigurnosti treba poslati čvrstu poruku o potrebi jedinstva u borbi protiv terorizma', te očekuje da će rezultat te rasprave biti Predsjednička izjava u kojoj će se 'reafirmirati međunarodna solidarnost u borbi protiv terorizma', kazao je Jurica.

On je predstavio i neka od ostalih pitanja o kojima će Vijeće sigurnosti raspravljati i odlučivati u prosincu, uključujući sutrašnje izvješće tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luisa Morena-Ocampa o Sudanu, konzultacije o posebnom sudu za Libanon koji 2009. treba početi s radom, pitanje mandata međunarodnih snaga u Iraku te raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini u petak.

Vijeće sigurnosti UN-a će tijekom prosinca saslušati i izvješća tužitelja i predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Na pitanje očekuje li neku akciju Vijeća sigurnosti glede Haškog suda, Jurica je kazao da će Vijeće samo uzeti na znanje ta redovita polugodišnja izvješća. Na upit o mogućoj kritici Hrvatske od tužitelja ICTY-a Sergea Brammertza, zbog spornih topničkih dnevnika iz Oluje koje traži Tužiteljstvo, Jurica je rekao da je pročitao izvješće, te da je ono 'jako izbalansirano' i da ne očekuje takve kritike.

Na pitanje o tome koliko Hrvatska, kao mala država, može utjecati na odlučivanje Vijeća sigurnosti Jurica je kazao da je 'svaka zemlja koja predsjeda Vijećem sigurnosti u poziciji da utiče samo na tematsku raspravu, odabirući temu, što će biti i doprinos Hrvatske u prosincu'.

U svemu ostalome, predsjedavajući Vijeća služio kao alat koji olakšava rad Vijeća i donošenje odluka, a tu dobru praksu, slijedit će i Hrvatska, dodao je Jurica.

On je također najavio raspravu o problemu piratstva uz obale Somalije za 16. prosinca, na kojoj će sudjelovati i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Vijeće će do kraja mjeseca također raspravljati o stanju na Bliskom istoku, u Burundiju, u DR Kongu, u regiji Velikih jezera, te odlučivati o produljenju mandata misija UN-a i produljenju sankcija UN-a za desetak, većinom afričkih, zemalja.