BORBA PROTIV ISLAMISTA

Vijeće sigurnosti podržalo francusku intervenciju u Maliju

15.01.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Sve članice Vijeća sigurnosti UN podržale su francusku vojnu intervenciju protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, rekli su dužnosnici

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je nadu da će intervencija pomoći ponovnoj uspostavi 'ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Malija', prenosi u utorak BBC.

Tisuće afričkih vojnika trebalo bi se pridružiti malijskim i francuskim snagama kako bi pomogli u zaustavljanju ofenzive pobunjenika.

Francuska je intervenirala u petak 11. siječnja, nakon što su islamisti, povezani s Al Kaidom, počeli napredovati prema jugu te afričke zemlje.

Francuske su vlasti objavile kako su strahovale da će pobunjenici zauzeti glavni grad Bamako i tako stvoriti tešku sigurnosnu prijetnju za širu regiju.

U ponedjeljak se Vijeće sigurnosti sastalo u New Yorku za hitnoj sjednici održanoj na zahtjev Francuske.


Nakon sjednice, francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud izjavio je da njegova zemlja ima 'razumijevanje i podršku' ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti.

No, dodao je kako Francuska također želi da do angažiranja zapadnoafričkih snaga u Maliju dođe 'čim je prije moguće'.

Snage će biti razmještene prema odredbama rezolucije 2085 Vijeća sigurnosti UN, donesene u prosincu, kojom se odobrava intervencija afričke misije s 3.000 vojnika u Maliju kasnije ove godine u slučaju da izostane pregovaračko rješenje.

Afrički vojnici očekuju se u Maliju u 'idućih dana i tjedana', rekao je Araud , dodajući da je nigerijski zapovjednik tih snaga već na terenu.

Ban Ki-moon također je pozvao na brzi razmještaj afričkih snaga.

'Glavni tajnik pozdravlja činjenicu da bilateralni partneri odgovaraju na zahtjev i uz suglasnost vlade Malija, na njezin poziv za pomoć, kako bi se suprotstavilo prodoru na jug naoružanih i terorističkih skupina', kazao je njegov ured u priopćenju.

Francuska tvrdi da su zračni udari njezinih snaga prisilili na uzmak islamiste koji su prošle godine preuzeli nadzor nad sjeverom Malija, iako su pobunjenici u ponedjeljak zauzeli jedan grad.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurant Fabius rekao je da će zapadnoafričke snage uključivati 600 vojnika iz Nigerije, po 500 iz Nigera, Burkine Faso, Togoa i Senegala, te 300 iz Benina.

Francuski će angažman, po njegovim riječima, trajati 'nekoliko tjedana'.

Francuska je poslala oko 550 vojnika u središnji grad Mopti i Bamako, a dužnosnik ministarstva obrane u Parizu rekao je za Reuters da će se broj vojnika povećati na 2.500 u narednih nekoliko dana.

Najmanje 11 malijskih vojnika i francuski pilot helikoptera poginuli su u Maliju. Također je izviješteno da je u borbama ubijeno više od 100 militanata.

Humanitarni djelatnici kažu da su mnogi stanovnici izbjegli s područja koja su bila cilj francuskih zračnih udara u protekla četiri dana.

Glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) rekao je da se humanitarna situacija 'brzo pogoršava'

'Zabilježeno je masovno raseljavanje stanovništva, postoje izvješća o žrtvama a mi nastojimo učiniti sve što možemo na rješavanju humanitarnih potreba stanovništva', rekao je Ali Naraghi.

Francuska je pojačala zračne napade na pobunjeničke ciljeve tijekom vikenda, a njezini zrakoplovi bombardirali su i grad Gao u istočnom Maliju. U ponedjeljak su svjedoci rekli za AFP da zračni udari na grad Douentza traju četvrti dan uzastopce.

Stanovnici u nekoliko sjevernih gradova rekli su za AFP da su islamisti u nekoliko ključnih sjevernih gradova, uključujući Gao i Douentza, do ponedjeljka ili pobjegli ili se sklonili od zračnih udara.

Pobunjenici iz Pokreta za Jedinstvo, povezanog s Al Kaidom, i Džihada u Zapadnoj Africi (Mujao), zaprijetili su da će Francuska platiti zbog svoje intervencije.

Hollande najavio pojačanje francuskih snaga u Maliju

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u utorak u Abu Dhabiju pojačanje francuskih vojnih snaga u Maliju, dok se očekuje dolazak afričkih snaga radi zaustavljanja naoružanih islamističkih skupina.

'Zasad imamo 750 ljudi i taj će broj još rasti (...) kako bismo poslije što brže prepustili mjesto afričkim snagama', rekao je Hollande novinarima u prigodi posjeta mornaričkoj "Bazi mira" gdje su stacionirani francuski vojnici.

Francuska će 'i dalje imati snage na kopnu i u zraku', dodao je francuski predsjednik, napomenuvši da će raspoređivanje afričkih snaga "potrajati dobrih tjedan dana".

Hollande je rekao da su "noćašnji novi udari ispunili svoju zadaću" u Maliju, gdje su se džihadisti u ponedjeljak, nakon bombardiranja francuskih snaga, povukli iz velikih gradova na sjeveru koje su bili zauzeli, ali su osvojili Diabali, 400 km sjeverno od Bamaka.

Hollande je u utorak ujutro stigao u Abu Dhabi, u Ujedinjene Arapske Emirate, u posjet koji je prvo trebao biti posvećen gospodarskim pitanjima, ali je "krenuo drugim tokom", kako su rekli njegovi bliski suradnici pa će se na njemu uglavnom razgovarati o operaciji Serval u Maliju koja je počela prije pet dana.

Odmah po dolasku u Abu Dhabi Hollande se sastao s mauritanijskim predsjednikom Mohamedom Ould Abdel Azizom, što isprva nije bilo predviđeno.

Francuski predsjednik će s emiratskim čelnicima razgovarati o eventualnoj pomoći Emirata u intervenciji u Maliju, rekla je Elizejska palača.

Hollande je u zadnjih pet dana intenzivno razgovarao sa zapadnim i afričkim čelnicima kako bi mobilizirali potrebne kapacitete za raspoređivanje afričkih snaga u Maliju.

Osim Malija, na dnevnom redu će biti Sirija i Iran.

Hollande treba također održati govor na međunarodnom summitu o obnovljivim energetskim izvorima.

Što se tiče gospodarskih tema, razgovarat će se o koncesiji naftne korporacije Total koja istječe 2014. i koju mnogi priželjkuju, te o prodaji Dassaultova Rafalea, francuskog borbenog zrakoplova, kojemu konkurira Eurofighter, proizvod britanske kompanije BAE Systems, talijanske Finmeccanice i europskog EADS-a.

Francuska je također zainteresirana za gradnju četiriju nuklearnih reaktora u Emiratima, što je posao vrijedan 20 milijardi dolara.

Hollande se u srijedu rano ujutro vraća u Pariz, nakon čega će odmah održati sjednicu vlade i još jednu sjednicu vijeća za obranu u suženom sastavu.