PREDSJEDNIK DUME

'Vijeće Europe je rusofobično!'

27.09.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednik ruske Državne Dume Sergej Nariškin odlučio je da neće putovati idućeg tjedna u Strasbourg na sjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) jer njegovi prijedlozi vjerojatno neće biti saslušani zbog kritika izvjestitelja PACE-a na račun Moskve, javljaju u četvrtak ruski mediji

'Što se više bliži otvaranje sjednice PACE-a, to više mislimo da moje strateške prijedloge određeni čelnici Skupštine i rusofobna izaslanstva vjerojatno neće pravedno saslušati', rekao je Nariškin novinarima u Moskvi.

Nariškin, koji je trebao voditi izaslanstvo na sjednici PACE-a, planirao je govoriti o pitanjima razvoja parlamentarizma u Europi.

'Ima više interesa za druge stvari. Vjerujem da bi se mogao obratiti na sjednici kada budu odgovarajuće okolnosti', kazao je.

Nariškin se trebao obratiti na Skupštini i odgovarati na pitanja 1. listopada, a dan kasnije PACE će razmotriti novo izvješće o ruskom poštivanju obveza prema PACE-u, što se nije radilo još od 2005.

U nacrtu izvješća, koje su sastavili izvjestitelji PACE-a Andreas Gross i Gyorgy Frunda, poziva se na nastavak praćenja obveza Rusije i spominju se oštre kazne izrečene ženskom bendu Pussy Riot i sporo provođenje reformi pravosuđa.

Nariškina će na čelu izaslanstva u Strasbourgu zamijeniti Aleksej Puškov, čelnik odbora za vanjsku politiku, koji je opovrgnuo bilo kakve planove za bojkotiranje sjednice.

'Nitko ne planira ništa bojkotirati', rekao je novinarima Puškov. 'Izaslanstvo putuje u subotu ili nedjelju i svi njegovi članovi će nazočiti sjednici PACE-a.'

Puškov je kazao da izaslanstvo 'ne planira nikakvu osvetu' u Strasbourgu, unatoč očekivanjima da će Rusija biti oštro kritizirana na sjednici.