GINEKOLOG ZABRINUT

Vigilare sastavlja vlastiti prijedlog zakona o pobačaju. Što se to piše trudnicama u Hrvatskoj?

17.10.2017 u 11:39

Bionic
Reading

Iako konzervativci iz udruga Vigilare nisu definirali kako misle ostvariti zahtjeve iz peticije s gotovo 169.000 potpisa o zaštiti nerođene djece i pomoći trudnicama, nagađa se da će se - u nemogućnosti ostvarivanja potpune zabrane pobačaja - zalagati, između ostalog, za uvođenje instituta obveznog savjetovanja trudnica ili tzv. perioda mirovanja između podnošenja zahtjeva za pobačaj i izvršenja tog medicinskog zahvata. Što to znači u praksi?

U udruzi Vigilare nisu konkretno odgovorili na pitanje tportala planiraju li osigurati provedbu svojih zahtjeva tako što će eventualno tražiti da se u budući zakon o pobačaju, koji bi se sukladno odluci Ustavnog suda iz ožujka trebao donijeti u roku od dvije godine, uvrsti obavezno savjetovanje žena uoči pobačaja i tzv. period mirovanja u kojem bi trudnice trebale dodatno razmotriti svoju odluku o pobačaju. Otkrili su, međutim, da sastavljaju vlastitu verziju prijedloga novog zakona, koji će naslijediti postojeći zakon s odredbom o dopuštenom prekidu trudnoće do isteka deset tjedana od dana začeća.   

'Vigilare je u dopisima koje je predao Hrvatskom saboru, potom i na prijemu u Vladi, naveo načelne zahtjeve za sveobuhvatnom zakonodavnom zaštitom nerođenog života i istovremeno konkretnom pomoći trudnicama. O konkretnim stavkama u vezi kojih ste nam se obratili, Vigilare će tek govoriti jer radimo na svojem prijedlogu zakonskog rješenja. Budući da je taj postupak u tijeku, ne možemo precizno govoriti o tim detaljima dok oni ne budu definirani', odgovorio je tportalu Ivan Mihanović, izvršni direktor udruge Vigilare. 

U Vigilareu očekuju da će se postupak za donošenje novog zakona pokrenuti dogodine, a napise o konkretnim odredbama novog zakona koji su se posljednjih nekoliko dana mogli vidjeti u pojedinim medijima ocjenjuju 'proizvoljnim nagađanjima'. Podsjetimo da se predsjednik udruge Vigilare, katolički aktivist Vice John Batarelo, i ranije zalagao za uvođenje instituta savjetovanja trudnica koje se odluče na abortus.

Jutarnji list, podsjetimo, prenio je izjavu anonimnog, ali 'istaknutog člana HDZ-a' da bi u novi zakon svakako mogao biti uveden obavezan institut savjetovanja žena prije pobačaja, a takvu mogućnost dopušta i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Drugu mogućnost razradio je u nedjelju navečer RTL Danas, a riječ je o propisivanju 'perioda mirovanja' u razdoblju od podnošenja zahtjeva za abortusom do izvršenja samog zahvata u bolnici. Takvu odredbu ima desetak europskih zemalja, pa je tako u Njemačkoj, Portugalu i Španjolskoj pobačaj moguć tri dana od zahtjeva, u Belgiji i Latviji nakon šest dana, dok u Danskoj, Francuskoj i Italiji od zahtjeva do zahvata mora proći tjedan dana.

U velikom broju europskih zemalja abortus se može obaviti do 12. tjedna trudnoće, a u najvećem broju slučajeva trudnice takav zahvat ne plaćaju iz vlastitog džepa, već troškove pokrivaju nacionalna zdravstvena osiguranja.

U hrvatskim bolnicama koje još uvijek obavljaju pobačaj na zahtjev - a sve više institucija ukida tu uslugu temeljem priziva savjesti liječnika - cijena se kreće od nekih tisuću kuna za abortivnu pilulu u bolnici do 4950 kuna (ili 4500 za gotovinu i plaćanje Maestro karticama) u jednoj privatnoj zagrebačkoj poliklinici ako trudnica ima negativnu krvnu grupu, dok je za one s pozitivnim Rh-faktorom cijena 4400 (s popustom 4000) kuna. 

  • +13
Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv zabrane prava na pobačaj Izvor: Društvene mreže / Autor: Ženska mreža Hrvatske

Dr. Dubravko Lepušić, ginekolog s Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice, naglašava da su neprihvatljive obje opcije za dodatno otežavanje situacije ženama s neželjenom trudnoćom - kako institut obaveznog savjetovanja, tako i period mirovanja između zahtjeva i zahvata.

'To je neprihvatljivo iz nekoliko razloga. Prvo, ženu se u startu očito smatra glupom osobom, kao da ne zna što zapravo želi u svom životu. Svaka žena koja se dvoumi sigurno će na početku sama uzeti neku pauzu za promišljanje; ne treba joj tutor koji će joj reći da mora dodatno razmisliti je li to dobro ili nije. Drugo, tko će odgovarati za to što se uvođenjem perioda mirovanja ženu koju od isteka 10 tjedana trudnoće dijeli samo nekoliko dana 'prebacuje' u razdoblje u kojem pobačaj nije zakonit?', rezimira Lepušić.

  • +10
Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim toga, u medicinskoj praksi postoji niz različitih individualnih slučajeva trudnoće i ne mogu se sve žene podvesti pod isti nazivnik.

'Naravno da kod većine žena izostanak menstruacije u principu znači trudnoću, ali postoje žene s neurednim menstruacijama, one s mjesečnim krvarenjima u prvim mjesecima trudnoće. Imate razne slučajeve, od žena koje strahuju bilo kome što reći i adolescentskih trudnoća... Mnoštvo je životnih situacija koje se moraju uzeti u obzir', upozorava Lepušić. 

Naposljetku, ginekolog upozorava na to da će 'intelektualke s neusporedivo većim znanjem i obrazovanjem od pojedinaca iz Vigilarea, koji sve gledaju kroz Bibliju, biti podčinjene takvim individuama'.

'O čemu uopće govorimo?! Pobačaj nikako ne smije biti sredstvo kontracepcije i nitko od nas koji zagovaramo pravo žene na prekid trudnoće ne zagovara abortus kao takav. Zagovaramo savjetovanje u smislu edukacije mladih i opće populacije, ali nažalost niti jedna kontracepcija nije 100 posto sigurna. Dakle neželjenih trudnoća će uvijek biti iz različitih razloga, a  ženama treba biti osiguran dostupan, legalan i siguran prekid trudnoće u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se njihovo zdravlje i život neće dovoditi u pitanje', zaključuje Lepušić.