STANJE PORAŽAVAJUĆE

Zašto pada broj pobačaja? 'Zbog atmosfere straha i lova na vještice'

21.09.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Koordinatorica Ženske mreže Mirjana Kučer smatra da je pad broja pobačaja, koji bilježi godišnje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o pobačajima u hrvatskim zdravstvenim ustanovama u 2016. godini, a koje je u srijedu objavio tportal, plod atmosfere straha i lova na vještice u društvu, a ne izgrađene svijesti o spolno odgovornom ponašanju

Poručuje da su brojke podložne interpretaciji kako kome odgovara i da iza brojki iz izvješća HZJZ-a o pobačajima za 2016. godinu 'stoji puno toga i ne stoji ništa'. HZJZ je obradio statistiku o broju pobačaja u prošloj godini, no aktivistica je čvrstog mišljenja da ti podaci nisu točni jer, bez obzira na to što je zakonska obaveza da se svi obavljeni pobačaji prijave, mnogi se rade u tajnosti.

Kučer upire prstom u podatke prema kojima je na području Grada Zagreba i Splitsko–dalmatinske županije stopa legalno induciranih pobačaja na 100 tisuća žena fertilne dobi iznimno niska.

Zagreb bilježi stopu od 89,99 pobačaja na 100 tisuća stanovnika, a Splitsko-dalmatinska županija 99,42, dok recimo, kad kompariramo po stanovništvu, manja Varaždinska županija bilježi šest puta veću stopu (608,19), pa čak i Ličko-senjska županija (443,75), za koju se može pretpostaviti da je županija u kojoj živi konzervativnije stanovništvo te bi trebala biti na začelju ljestvice, što nije logično.

'Tu se može vidjeti i da tamo gdje je otvorenije društvo, poput Pule i Rijeke, veći je broj prijavljenih pobačaja', poručuje Kučer.

Više o izvješću HZJZ-a pročitajte u tekstu:

Strmoglav pad broja pobačaja u Hrvatskoj: Dobivaju li 'proliferi' bitku?

Smatra da, kada se bavimo problematikom pobačaja, nije pitanje samo društveno licemjerje i primitivizam, nego je na djelu i korupcija. 'Javna je tajna to da se velik broj pobačaja obavlja ilegalno u privatnim klinikama i da se radi o začaranom krugu korupcije', izravna je koordinatorica Ženske mreže.

Naglasila je da u društvu postoji veliki pritisak prevladavajuće katoličke ideologije koja djeluje preko svojih aktivističkih udruga što se protive pobačaju, pa nije ni čudo da se stvara atmosfera dodatnog straha i opterećenja. U tom kontekstu promatra i podatke da u bolnicama u Kninu, Metkoviću, Sinju, Našicama i Vinkovcima tijekom cijele 2016. godine nije obavljen nijedan legalno induciran pobačaj.

'Imali smo slučaj u Splitu da su danima ženu šetali po bolnici od liječnika do liječnika dok nije otišla u Šibenik', otkriva Kučer.

Uskoro se očekuje nova ofenziva aktivista protiv prava na pobačaj s novim krugom molitvi pred bolnicama. Aktivistica smatra da takav oblik aktivizma zapravo predstavlja uznemiravanje pacijenata/ica.

  • +13
Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv zabrane prava na pobačaj Izvor: Društvene mreže / Autor: Ženska mreža Hrvatske

Shodno svemu, za Kučer izvješće HZJZ-a ne može biti mjerodavno jer broj pobačaja ne možemo tumačiti ako ga ne kompariramo s upotrebom kontracepcije i drugim faktorima.

'Brojke su samo pokazatelj toga da se vrši velik pritisak na žene i da pobačaje rade u tajnosti', ponovila je i dodala da to nije jedini zaključak, ali je jedan od indikatora. Kaže da bi bilo dobro napraviti pravo istraživanje, ako bi to bilo moguće, da vidi što se krije i koji su pravi razlozi smanjenja broja pobačaja.

'Ako ne postoji visoka stopa svjesnosti o prevenciji spolnih bolesti i spolno odgovornog ponašanja, onda definitivno dolazi do neželjenih trudnoća', smatra aktivistica, dodavši da je u svemu tome dobro to što nije bilo smrtnih slučajeva.