PETICIJA VIGILAREA

'Znanstveno je dokazano da silovane žene imaju manji postotak pobačaja'

13.10.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i Zaklade Vigilare predali su Hrvatskom saboru 168.561 potpis građana koji su putem nacionalne peticije "Imam pravo živjeti" tijekom ožujka i travnja ove godine zatražili da najavljene izmjene tzv. Zakona o pobačaju idu u smjeru zabrane pobačaja

'Mi predajemo potpise i nakon toga ide u proceduru. Bit će javna debata i javni razgovor o pravima nerođene djece. Mi jesmo za potpunu zaštitu nerođene djece', rekao je Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare, javlja N1.

Istaknuo je da stav inicijative ProLife ide u smjeru toga da svatko treba dati svoje mišljenje.

'Mi želimo i zaštitu i pomoć majkama i trudnicama koje žele roditi. Tražimo od Vlade da da financijsku pomoć', rekao je Batarelo dodavši da oni ne propagiraju ništa, nego traže potpunu zaštitu nerođenog života.

  • +10
Predstavnici inicijative ProLife i Zaklade Vigilare predali Saboru potpise peticije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Smatra da nije riječ o političkom pitanju, a na novinarski upit treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja kazao je kako se 'to dijete se ima pravo roditi'.

'Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati?', odgovorio je Batarelo.

Objasnio je da su potpisi predani u 12 kolica, jer toliko djece svakoga dana u Hrvatskoj ne dobije priliku živjeti. 

 'Gospodine Plenkoviću, zaštitite našu djecu od tuđih eksperimenata, ali usto pojačajte programe i financijska sredstava za suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i muškarcima. Želimo da Hrvatska bude zemlja s nultom stopom tolerancije na nasilje, pa tako i prema nerođenoj djeci', rekao je Batarelo.