KOSOR DEMANTIRALA

Vidošević predsjednički kandidat HDZ-a?

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a u petak se mogla čuti nova kuloarska priča: kandidat vladajuće stranke za predsjedničke izbore bit će Nadan Vidošević, a ne Andrija Hebrang. Jadranka Kosor to je demantirala

'Naš kandidat za predsjednika države je Andrija Hebrang! Kaopredsjednica stranke čvrsto iza njega stojim',  kratko i jasno poručuje šeficaHDZ-a Jadranka Kosor za Večernji.hr.

Odlučno rekla da će, ako Hebrang nakonprovjere svog zdravlja prihvati kandidaturu, učiniti sve da i pobijedi naizborima. Navedene spekulacije drži podmetanjima kojima je cilj destabilizacijastranke.

Tu su vijest Jutarnjem listu navodno potvrdila dva člana vodstva stranke. Od suradnika bliskih Vladimiru Šeksu procurila je informacija da je, doduše još samo u najužem krugu stranke, donesena odluka da HDZ, umjesto Hebranga, kandidira Vidoševića za predsjednika.

Procijenjeno je, naime, da Hebrang nema nikakvih šansi na izborima, da može skupiti najviše pet-šest posto glasova, da do izbora ne može popraviti rejting i da je stoga sigurni gubitnik. Za Vidoševića se pak vjeruje da već sada ima osiguranih približno 15 posto glasova, a ako iza njega stane vladajuća stranka, imat će, vjeruju, najmanje 30 posto.

Za razliku od Hebranga, Vidošević može osvojiti najširi krug birača: od HDZ-ovih do birača centra, pa i ljevice. Vidošević bi, čini im se, pomogao da se HDZ, a to bi bila realna opasnost kad bi istaknuli Hebranga, ne nađe izoliran i obilježen kao radikalna desna sekta.

Da se nešto dramatično promijenilo na relaciji Vidošević – HDZ, pokazao je i nedavni posjet predsjednika HGK premijerki Jadranki Kosor. Dok je tamo vladao Sanader, Vidošević nije imao pristup Banskim dvorima.