USKOK SUMNJA

Vidošević je koristio obitelj kao paravan za gomilanje imovine

  • +2

Policija u Vidoševićevim vilama kod Omiša

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/24sata

Bionic
Reading

Osim nekretnina, bankovnih računa, umjetničke zbirke i druge imovine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u postupku je i blokada imovine članova njegove obitelji, koju je navodno koristi kao paravan za gomilanje bogatstva.

U istrazi u slučaju Remorker Vidošević će zbog zakonskih odredbi o proširenom oduzimanju imovinske koristi morati dokazivati me samo kako je stekao imovinu čiji je on vlasnik nego i porijeklo nekretnina i drugih vrijednosti u vlasništvu njegove supruge, djece i majke, doznaje se iz izvora bliskog istrazi.

Poseban trud iziskivati će procjena, ali i pohranjivanje njegove zaplijenjene umjetničke zbirke koja je po pisanju medija 'najveća na Balkanu' te vrjednija od umjetnina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenjene na milijun eura.

Najznačajnije Vidoševićeve umjetnine koje će kao i Sanaderove tijekom kaznenog postupka biti pohranjene u muzeju, pronađene su u podrumu njegove vile na Gornjem Prekrižju. Istražitelji su u tajnom bunkeru otkrili pravo bogatstvo: pronađeno je, piše Jutarnji list, više od 500 slika, 30 amfora, zbirku stakla iz rimske arheologije, više od 30 vrhunskih skupocjenih starih knjiga, unikatne karte Dalmacije, niz skulptura, kojih je više od 50 na cijelom posjedu. Procjenjuje se da je riječ o najvrednijoj kolekciji u Hrvatskoj vrijednosti najmanje pet milijuna eura. No, osim umjetnina bunker je otkrio još jednu Vidoševićevu strast za koju se do sada malo znalo, a to je lov. Bunker je krcat lovačkim trofejima, od medvjeda, jelena, vukova, pa do divokoza i muflona. Najegzotičniji trofeji, kako piše Jutarnji list, su polarni medvjed, mošusno govedo i los. Inače, vrijedi napomenuti kako tajni bunker nije vidljiv ni u građevinskim nacrtima. Sagrađen je, navodno, bez ikakvih dozvola i u potpunoj tajnosti.

Prema podacima iz imovinske kartice kuću s prostranom okućnicom u elitnom dijelu Zagreba Vidošević je stekao novcem od darovanja i kredita te prodajom stana u kojem je obitelj ranije stanovala. Već godinama mediji pišu da je stan u Zagrebu Vidošević kao HDZ-ov političar u usponu dobio od Ministarstva obrane zbog 'ratnih zasluga', a nije ga vratio niti kada je stekao imidž uspješnog poduzetnika.

Uspjeh u poslovnim pothvatima bio je jedan od Vidoševićevih argumenata i u predsjedničkoj kampanji u kojoj je objavio da je vlasnik imanja sa šumom u Gorskom kotaru, koje navodno vrijedi 10 milijuna kuna. Osim kuće, upisane kao planinarski dom, na 50 tisuća četvornih metara imanja je i skijalište, teniski teren, konjušnica i umjetno jezero.

U imovinskoj kartici je naveo i šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, čiju je vrijednost u međuvremenu povisila izgradnja eko-parka Krašograd, zemljišta na Kupresu (u BiH) i Pješčanoj uvali kod Medulina te suvlasništvo nad 'turističkim objektom s pratećim objektom kod Omiša' stečeno 'nasljedstvom i ušteđevinom'.

No, mediji su otkrili da je dva tjedna prije uhićenja, kada je zbog izvlačenja novca iz Komore već bila zatvorena njegova suradnica Zdenka Peterel, Vidošević kupio još jednu vilu u Nemiri kod Omiša za 280.000 eura. Time je posjed u tom mjestu navodno zaokružio s čak pet kuća za iznajmljivanje turistima i odmor svoje obitelji.

Među imovinom koju je prijavio Vidošević je uz 14.000 dionica Kraša, gdje je bio predsjednik Uprave i savjetnik, naveo i 'zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva'. Slično kao i Sanader tvrdio je da ju je stekao obiteljskim nasljeđem i ušteđevinom, tekućim prihodima, poklonima i zamjenama koje nisu rijetkost kod kolekcionara.

Vidošević je sa Sanaderom dijelio i ljubav prema satovima, ali je za razliku od njega vrijedne primjerke unio u imovinsku karticu.

Tijekom istrage i mogućeg suđenja morat će dokazati da je sve što ima, osim nasljedstvom, stekao 'redovnim prihodima' ili plaćom, udjelom u dobiti i nagradama za sudjelovanje u nadzornim odborima.