spacex

[VIDEO] Raketa Falcon 9 uspješno lansirana s Floride

30.05.2020 u 20:22

Bionic
Reading

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla SAD-a.

Raketa Falcon 9 lansirana je iz svemirskog centra Kennedy u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu, 21 i 22 po srednjoeuropskom, a na 19 sati dugo putovanje prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u novoj kapsuli rakete Crew Dragon poletjeli su astronauti Doug Hurley i Bob Behnk.

Kapsula Crew Dragon se od rakete odvojila 13 minuta nakon lansiranja i ušla u orbitu.

"To je nevjerojatno, snaga, tehnologija", rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump koji se prigodom lansiranja nalazio u svemirskom cnetru Kennedy. "To je bilo divno vidjeti".

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta.

Falcon 9 je lansiran s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija ostvarenje je glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i tehnološki mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.