loše vrijeme

Odgođeno povijesno lansiranje NASA-e i SpaceX-a

27.05.2020 u 22:39

Bionic
Reading

SpaceX, privatna kompanija multimilijardera Elona Muska, trebala je u srijedu navečer s Floride lansirati u orbitu dvojicu Amerikanaca, što bi bio prvi let NASA-inih astronauta s američkog tla nakon devet godina.

Bilo je planirano je da raketa Falcon 9 poleti iz svemirskog centa Kennedy u 22 sata i 33 minute po hrvatskom vremenu.

Trebao je to biti početak 19 sati dugoga leta astronauta Douga Hurleya i Boba Behnkena u novoj kapsuli Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Lansiranje je otkazano 15 minuta prije polijetanja zbog loših vremenskih uvjeta, a novi pokušaj bit će 30. svibnja.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.