uznemirilo građane

[VIDEO] Snimljen trenutak sinoćnjeg potresa: Prije podrhtavanja čula se snažna tutnjava

17.08.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Nije bilo veće štete od jakog potresa koji je nešto prije 2 sata u noći snagom od 4.2 prema Richteru zatresao Banovinu s epicentrom kod Petrinje. No, građane tog dijela, ali i Zagreba, gdje se također osjetio, sigurno je uplašio

Na Facebooku se pojavila i snimka sinoćnjeg potresa. Naime, jedna od sigurnosnih kamera postavljenih na jednoj kući u Petrinji zabilježila je podrhtavanje u 1:58, kojem je prethodila glasna tutnjava.

Podsjetimo, prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje zabilježen je noćas u 1 sat i 58 minuta. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te okolici Zagreba.

'Svi potresi na ovom području Hrvatske su povezani na način da imaju jedinstveni uzrok njihova nastanka, a to je gibanje afričke tektonske ploče prema sjeveru koja pritom gura jadransku mikropoloču koja dolazi u koaliziju s euroazijskom pločom. To je generalni uzrok potresa na našem području. Ne možemo reći da su potresi u Banja Luci povezani s ovim potresom kod Petrinje, rekao je za HRT seizmolog Snježan Prevolnik.

Serija naknadnih potresa trajat će duže, i dvije godine. 'U tom periodu će i dalje biti potresa koje će stanovnici tog područja osjećati, ali broj tih potresa se smanjuje. U prvih mjesec dana maltene su svaki dan bili jači potresi, a kako vrijeme prolazi broj tih potresa se smanjuje, ali se i dalje pojavljuju i dokaz je tome i noćašnji potres', rekao je Prevolnik.

'Na tom području se desilo nekoliko tisuća potresa, ali treba izdvojiti potres magnitude 6,2 i bilo je par potres tj. dva magnitude veće od 5', dodao je.