OSVAJANJE SVEMIRA

[VIDEO] Slovenci krajem ožujka iz Gvajane lansiraju dva satelita

12.02.2020 u 17:46

Bionic
Reading

Prvi dva slovenska satelita nakon sedam mjeseci odlaganja trebala bi biti lansirana 23. ožujka, priopćili su početkom tjedna Sveučilište u Mariboru i slovenski centar izvrsnosti Centar Vesolje-SL

Nanosatelit Trisat i mikrosatelit Nemo HD prošlog tjedna tehnički su provjereni u češkom Brnu, u kojem je posebna ekipa stručnjaka provjerila baterije i nadopunila ih, prenosi slovenska agencija STA.

Uz to, unaprijeđen je softver satelita koji će biti lansirani iz Francuske Gvajane nakon što se integriraju u raketu Vega. Prema navodima dizajnera, upravo su problemi s raketom bili razlog višemjesečnom odlaganju lansiranja.

Nanosatelit Trisat i mikrosatelit Nemo HD uređaji su koje su u potpunosti razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala Europska unija, dok je preostalih 15 posto osigurano iz državnog proračuna.

Satelit Nemo HD mase 65 kilograma snimat će Zemlju s visine od 600 kilometara, a riječ je o svojevrsnoj potpori europskom sustavu Copernicus, programu promatranja Zemlje kojim koordinira i upravlja Europska komisija u partnerstvu s Europskom svemirskom agencijom, državama članicama i agencijama EU-a te koji im služi kao izvor podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

NEMO-HD, slovenski mikrosatelit Izvor: Društvene mreže / Autor: Narodni muzej Slovenije

Nanosatelit Trisat je pak mase 4,4 kilograma, a snimat će Zemlju putem multispektralnog zahvaćanja slika u kratkovalnom infracrvenom spektru te bi trebao biti u upotrebi dvije godine.

Vlada u Ljubljani je za projekt financiranja i lansiranja satelita osigurala 830.000 eura, a u pripreme projekta pa do pokretanja u okviru programa Europske svemirske agencije (ESA) ukupni troškovi premašili su 2,3 milijuna eura.

Valja napomenuti kako je Slovenija postala pridružena članica ESA-e prije četiri godine, a natječe se i za stalno članstvo.

Za lansiranje dvaju slovenskih satelita u svemir koristit će se raketa Vega, izrađena u kooperaciji francuske Arianespace, Europske svemirske agencije i talijanske svemirske agencije (ASI) za lansiranje satelita u nisku orbitu.