S-350 Vitez

[VIDEO] Ruska vojska dobila nasljednika legendardnog sustava S-300

06.01.2020 u 22:40

Bionic
Reading

Tvrtka Almaz-Antej isporučila je ovih dana ruskoj vojsci prve primjerke najnovijeg protuzračnog i proturaketnog sustava srednjeg dometa S-350 Vitez koji je namijenjen za učinkovitu realizaciju borbenih zadaća u bitkama visokog intenziteta i situacijama kada je potrebno nadzirati više zahvaćenih ciljeva na daljinama do 120 kilometara

Sustav S-350 Vitez napravljen je kako bi zamijenio stare protuzračne sustave sovjetske proizvodnje S-300PS i Buk-M1-M2. Početak razvoja ovog sustava započeo je sredinom 2007. i trajao je nešto više od šest godina.

Sustav se sastoji od vozila s lanserom i raketama (50P6E), zapovjedno-kontrolnog vozila (50K6E) i vozila s multifunkcionalnim radarom (50N6E). Sva vozila su zasnovana na BAZ šasijama, a vrijeme aktiviranja sustava u borbenim djelovanjima iznosi oko pet minuta.

Ovaj kompleks protuzračne obrane može pogoditi sva postojeća i perspektivna sredstva potencijalnog protivnika, uključujući slabo uočljive mete i krstareće rakete na vrlo malim i velikim visinama, dok protuzračni sustavi mogu funkcionirati autonomno ili u sastavu ešalona protuzračne obrane.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RED COPRAL

Sustav je namijenjen za zaštitu važnih administrativnih, znanstvenih i vojnih objekata od masovnog napada suvremenim i perspektivnim sredstvima zračnog napada. Sposoban je pokrivati sva područja po kojima bi mogao djelovati potencijalni protivnik, bez obzira je li riječ o zračnim napadima po svim kutevima i pravcima napada neovisno od visine leta protivničkog napadnog sustava. Sustav S-350 ne može adekvatno odgovoriti jedino u slučaju napada nuklearnim bojevim glavama putem interkontinentalnih balističkih raketa.

S-350 Izvor: Creative Commons / Autor: N. N.

Prema tvrdnjama proizvođača, sustav može djelovati potpuno neovisno i autonomno, ali se može povezati s drugim sustavima poput S-400, a mogu ga navoditi najmoćniji ruski radari tipa Voronjež, Bajkal ili Senjež-M. Borbeno djelovanje izvodi se u potpuno automatskom režimu, dok je posada namijenjena za pripremu rakete za djelovanje po cilju i kontroliranje ishoda borbenih djelovanja sustava.

Novi sustav srednjeg dometa će osigurati daleko veću vatrenu moć protuzračnih postrojbi budući da će samo jedan raketni bataljun u svojem sastavu imati 96 raketa, umjesto 32 kao što je to slučaj sa sustavima S-300PS. Za potrebe ovog sustava ruski konstruktori dizajnirali su raketu 9M96E2 koja ima dvostruko veći domet od standardnih raketa i iznosi 120 kilometara.

Prema planovima ruskog ministarstva obrane, već u prvim mjesecima ove godine ovi sustavi će biti raspoređeni u 12 bataljuna unutar pet protuzračnih pukova u različitim vojnim okruzima.