OTVORENA 103 GRADILIŠTA

[VIDEO/FOTO] Predane na korištenje prve zamjenske obiteljske kuće na Banovini; korisnici: 'Danas mi je srce veliko k'o kuća'

15.12.2022 u 13:06

Bionic
Reading

Kako bi se i sami uvjerili u tijek izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na potresom stradalom području, čelnici više institucija uključenih u obnovu u četvrtak s novinarima obilaze gradilišta, a korisnicima je predano prvih šest novoizgrađenih obiteljskih kuća

Nakon što je simbolično predao prvi novi objekt obitelji, državni tajnik Središnjega državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek rekao je kako se često postavlja pitanje može li izgradnja brže, a on odgovara da uvijek može brže.

"Moram reći da je 28. srpnja došlo do izmjene programa mjera jer se nalazimo na području koje je stradalo u Domovinskom ratu, pa je ovdje slabija komunalna infrastruktura, a sve kuće moraju zadovoljiti komunalne standarde. Osim ovih šest kuća, još je devet u visokoj fazi gotovosti. Zbog ograničenja građevinskog sektora, za dvije godine ćemo s ovim dijelom posla biti gotovi", rekao je Hanžek.

Izvijestio je da su danas otvorena 103 gradilišta. Prva je kuća predana tročlanoj obitelji Vratarić u Dužici, na području općine Lekenika. Dražen Vratarić je sa zadovoljstvom goste proveo kroz kuću površine 70 četvornih metara.

  • +28
Primopredaja novoizgrađenih zamjenskih kuća na Banovini Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

"Posebno nas raduje što je kuća izgrađena s kvalitetnom toplinskom izolacijom, pa će i utrošak energije biti osjetan. Jako sam zadovoljni projektom i izvedbom i ne možemo vjerovati da ćemo u njoj provesti toplu zimu. U gradnji je bilo i nekih problema, ali sada se to sve zaboravlja i svima zahvaljujem", rekao je Vratarić.

Obnova Banije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Jednako je zadovoljstvo bilo Gorana i Danijele Kucko u Selima pokraj Siska, koji se useljavaju u novu kuću od 50 četvornih metara.

"Danas mi je srce veliko k'o kuća. Na početku izgradnje nije bilo problema, ali kasnije su se problemi javljali. Naša se kuća praktički dvaput gradila jer je za olujnog nevremena stradalo ono što je već bilo izgrađeno. Još ne vjerujemo da ćemo Božić i Novu godinu dočekati u svojoj kući", kaže Goran Kucko.

Obnova Banije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Svečano su predane i završene zamjenske obiteljske kuće u Župiću i Nebojanu, na petrinjskom području, a gosti su obišli i nekoliko gradilišta obiteljskih kuća.

Dužnosnici, među kojima i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, obilaze gradilišta četiriju stambenih zgrada u Glini te osam takvih zgrada u Petrinji, gdje će održati i konferenciju za novinare.

Obnova Banije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar