sjednica vlade

Plenković zahvalio smijenjenim ministrima, Murganić u oproštajnoj riječi zaplakala

18.07.2019 u 10:22

Bionic
Reading

Nakon što je donio odluku o novim ministrima, koji bi sutra trebali biti potvrđeni u Saboru, premijer Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Vlade na kojoj su umjesto nekih smjenjenih ministara sjedili državni tajnici. Jedine koje su se pojavile na sjednici Vlade su Nada Murganić i Marija Pejčinović Burić

Iako se odlučio oprostiti od nekolicine ministara, neki od njih jutros su ipak došli na sjednicu. Među njima su bile Nada Murganić i Marija Pejčinović Burić, no nije bilo Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića.

'Predstavili smo nove ministre i ministrice. Ovo osvježenje je dobar korak u cilju intenziviranja napora u provedbi programa Vlade, rad na dobrobit hrvatskih građana, društva, ostvarivanja ciljeva koji su i gospodarski rast i društvena solidarnost te jačanje pravne sigurnosti i međunarodnog pozicioniranja Hrvatske', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

'Zadovoljan sam doprinosom koji su u dosadašnjem radu dali svi ministri koji odlaze', rekao je Plenković te se zahvalio svim ministrima koji odlaze.

'Novi ministri koji dolaze su ljudi s kvalitetnim biografijama i dosadašnjim kvalitetnim radom. Siguran sam da će novi ministri, nakon sutrašnjeg predstavljanja na odborima i glasanja u Saboru, brzo uključiti u aktivnosti svojih resora i rad Vlade', dodao je.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za srednje škole te odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu iz sredstava proračuna u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna. Financiranje se odnosi na učenike lošijeg imovinskog stanja.

Jednako tako, Vlada je dala i suglasnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) za sklapanje ugovora vrijednog 432,4 tisuće eura o pružanju usluga nabave inozemne znanstvene baze podataka Scopus u ovoj godini.

  • +8
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Murganić nije mogla zaustaviti suze

Na kraju sjednice vlade riječ je dobila i Nada Murganić koja se zahvalila predsjedniku Vlade što ju je pozvao u svoj tim, ali i suradnicima s kojima je radila u mandatu. 'Bila mi je izuzetna čast da sam bila dio vlade. Kolegama želim svako dobro i uvijek ću podržati vaš rad', kazala je Murganić i pobrojala sve što se napravilo u njenom resoru.

Zahvalila se i kolegama koji rade u socijalnoj skrbi, no izgovarajući zahvalu Murganić je i zaplakala. 'Obratila bi se kolegama u sustavu socijalne skrbi. Hvala im za sve ono što godinama rade. Na jedan tužan način je socijalna skrb u javnosti prikazana kroz ove strašne tragedije, ali nažalost tada su i građani vidjeli koliko je taj sustav zahtjevan i kako socijalni radnik sam ne može učiniti puno. Ja sam ih razumjela jer sam sve to zajedno s njima proživljavala', poručila je Murganić koja nije mogla suspregnuti suze.

Dok je izgovarala oproštajne riječi u znak podrške po ramenu ju je potapšao ministar zdravstva Milan Kujundžić.

'Socijalni rad je podcjenjen i drago mi je da smo s ovom vladom to počeli ispravljati. Mojim kolegama isprika ako nisam ostvarila ona očekivanja koja sam ja, prije svega, silno željela', kazala je Murganić.

Od Vlade se oprostila i Marija Pejčinović Burić, koja je Vladi zaležila puno 'uspjeha, srčanosti i posvećenosti'.