REKORDERKA U ORBITI

[VIDEO] Pogledajte slijetanje američke astronautkinje na Zemlju

04.09.2017 u 19:45

Bionic
Reading

Astronautkinja NASA-e Peggy Whitson vratila se kapsulom Sojuz u subotu na Zemlju nakon 288 dana provedenih u svemiru, a ukupno je tijekom svoje karijere 665 dana provela u orbiti, što je američki rekord

Kako javljaju agencije, Whitson je sletjela u Kazahstan u subotu s američkim astronautom Jackom Fischerom i ruskim kozmonautom Fjodorom Jurčikinom, vrativši se s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

'Osjećam se odlično. Volim svoj posao jer mi pruža najveće zadovoljstvo', kazala je Whitson nakon slijetanja.

Računajući posljednju misiju od gotovo deset mjeseci, ova astronautkinja provela je u svemiru ukupno 665 dana, srušivši nekoliko rekorda. Tijekom svoje treće misije na ISS-u, Whitson, inače biokemičarka, provela je većinu vremena baveći se eksperimentima.

Također, obavila je četiri svemirske šetnje, a uzevši u obzir njezinih šest ranijih šetnji, postavila je rekord kao Amerikanka i žena koja je provela najduže vremena u svemiru.

Slijetanje ISS-a na Zemlju Izvor: Društvene mreže / Autor: News24

Pedesetsedmogodišnja Whitson ujedno je najstarija žena koja je bila u svemiru te žena koja je imala najviše misija jer je prvi put krenula u misiju 2002. godine.

  • +5
Peggy Whitson Izvor: Reuters / Autor: POOL

Jurčikin je u pet misija u svemiru proveo ukupno 673 dana i sedmi je po vremenu provedenom ondje, dok je Whitson osma. Najduže je u svemiru boravio ruski kozmonaut Genadij Padalka – čak 879 dana.