ZA SADA TEK TESTOVI

Međunarodna svemirska postaja dobiva novo otporno računalo

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 14.08.2017 08:03
  • Objavljeno 14.08.2017 u 08:03
Tropski superciklon Noru, snimljen 1. kolovoza 2017. s Međunarodne svemirske postaje

Tropski superciklon Noru, snimljen 1. kolovoza 2017. s Međunarodne svemirske postaje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na sljedećoj opskrbnoj misiji za ISS zakazanoj za 14. kolovoza, raketa tvrtke SpaceX trebala bi astronautima u orbiti donijeti i stroj koji bi trebao olakšati buduća istraživanja. Riječ je o stroju 'Spaceborne Computer', kojeg su NASA i Hewlett Packard prilagodili za korištenje u svemirskim uvjetima

Većina izračuna vezanih za ISS danas se i dalje odvija na Zemlji, u posebnim računalnim centrima. Astronauti u pravilu mogu koristiti te računalne resurse u stvarnom vremenu, no i dalje je riječ o nezgodnom rješenju. Što kada je komunikacija sa Zemljom otežana uslijed solarne baklje? 

Ovdje bi u pomoć trebalo uskočiti računalo 's polica', ali ojačano i prilagođeno u HP-u i NASA-i. Nakon dolaska na ISS, to računalo će provesti barem godinu dana u orbiti, kako bi se otkrilo jesu li pojačanja sa Zemlje dovoljno dobro izvedena da se izračuni mogu izvoditi na ISS-u. 

Ako se to pokaže slučaj, računalo će se moći iskoristiti na misijama istraživanja dubokog svemira - poput puta na Mars. Dok astronauti na ISS-u mogu računati na brzi odziv računala sa Zemlje, astronauti na Marsu bi trebali 20 minuta čekanja za slanje podataka ovamo te još 20 minuta za primanje odgovora. U ovom slučaju bi moćno računalo u dubokom svemiru itekako moglo biti od koristi. 

Ono što je zanimljivo jest to da računalo HP-a i NASA-e nije ojačano toliko u hardverskom smislu, koliko u softverskom smislu. Kada god računalo otkrije pojačanu razinu radijacije i drugih anomalija, automatski će se ugasiti kako bi se sačuvali svi podaci na njemu. Više detalja o pokusu moguće je naći na NASA-inim stranicama

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!