STIGAO ISSPRESSO

Astronauti na ISS-u konačno mogu uživati u pravoj kavi!

11.05.2015 u 07:59

Bionic
Reading

ISSpresso, posebno dizajnirani aparat za kavu, nedavno je stigao na ISS zahvaljujući SpaceX Dragon kapsuli. Talijanska svemirska agencija je još sredinom prošle godine dovršila sva potrebna testiranja, a aparat mase 20 kilograma je posebno osmišljen da može izdržati visoki tlak. Astronauti konačno mogu reći doviđenja instant napitcima i pozdraviti pravi espresso

Talijanska astronautkinja Samantha Cristoforetti je ovih dana na društvenoj mreži Twitter objavila fotografiju u uniformi iz serijala 'Zvjezdane staze' kako uživa u prvim gutljajima vruće kave iz posebno osmišljene 'šalice'. Taj spremnik je napravljen, baš poput samog aparata, za uporabu u bestežinskom stanju, a ukupno ih je šest na ISS-u.

Dobra kava znači i dobru znanost, poručili su s NASA-inog službenog bloga, u kojem objašnjavaju više detalja vezanih uz 'Space Cups'. Dok pakete kave isporučuje Lavazza, za vodu se brinu sami astronauti - većina je stiže reciklažom.


Možda se kome čini suludo investirati značajne svote novca u ovakvo što. No, pored psihološkog učinka na astronaute, istraživači su u razvoju otkrili i načine kako na kvalitetniji način redizajnirati cijevi za gorivo, sustave za hlađenje i dr.