titani na gusjenicama

[VIDEO] Pogledajte natjecanje oklopnih jedinica Hrvatske vojske

10.10.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada organizirala je prošlog tjedna, povodom obilježavanja Dana oklopništva, natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada koje je održano na vojnom poligonu Gašinci

Kako piše Hrvatski vojnik, na natjecanju je sudjelovalo trinaest posada, sedam oklopno-mehaniziranih i šest tenkovskih.

Na Gašincima su svoje snage odmjerile posade borbenih vozila iz sastava tenkovske bojne Kune, Oklopne bojne, 1. mehanizirane bojne Sokolovi te 2. mehanizirane bojne Pume.

Prvoplasirana momčad je 3. posada 2. tenkovskog voda 2. tenkovske satnije Oklopne bojne, a na uručenje prijelaznog pehara pobjednici su stigli u tenku.

Ovo novo vojno natjecanje vuče korijene iz natjecanja posada borbenih vozila održanog 2014. u Našicama, tijekom obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja legendarnih Puma. Slična natjecanja održavaju se i u drugim zemljama, pa tako ruska vojska organizira sad već međunarodni tenkovski biatlon, dok članice NATO-a odmjeravaju snage na poligonu Grafenwöhr u Njemačkoj.

Natjecanje najboljih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski Vojnik

Specifičnost hrvatskog natjecanja je fokusiranje na posade, dok na NATO-ovu natjecanju sudjeluju formacije na razini tenkovskog voda, za razliku od našeg natjecanja, u koje su uključene i posade ostalih oklopnih vozila.

U kategoriji oklopno-mehaniziranih posada pred natjecatelje je bilo postavljeno devet radnih točaka; priprema za borbu, svladavanje oklopno-mehanizirane postrojbe, vuča oštećenog borbenog vozila, svladavanje bočnog nagiba, ulazak u bazu i zamjena članka gusjeničnog platna, napad oklopno-mehaniziranom posadom, izvlačenje i prijevoz ozlijeđenog člana posade, taktičko kretanje borbenim vozilom i posadom u nuklearno-biološko-kemijskim uvjetima te bojno gađanje oklopno-mehaniziranom posadom u obrani.