POSREĆILO MU SE

Trampio na eBayu haubicu za irački tenk pa u njemu našao zlatne poluge iz Kuvajta

12.04.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Britanski entuzijast i pasionirani sakupljač militarije nemalo se iznenadio kada je kupivši na eBayu stari irački tenk u njegovu rezervoaru za gorivo pronašao zlatne poluge vrijedne dva milijuna funti

Nick Mead, koji u engleskoj grofoviji Northamptonshire vodi muzej tenkova, nedavno je na eBayu zapazio oglas u kojem njegov sunarodnjak Joe Hewes nudi na prodaju irački tenk kineske proizvodnje T-54.

Kako Meadu u bogatoj zbirci oklopnih vozila nedostaje upravo takav primjerak, odlučio je Hewesu u zamjenu ponuditi vojni kamion te samohodnu haubicu tipa Abbott. Hewes, koji je također zaljubljenik u oklope, odmah je pristao te je došlo do trampe koja je Meada učinila milijunašem, piše britanski Daily Mail.

Kada je irački tenk stigao u Meadov muzej, on i njegov prijatelj, restaurator Todd Chamberlain prionuli su obnovi oronulog vozila koje na dražbama vrijedi oko 30.000 funti. Tijekom čišćenja tenka zavirili su i u rezervoar te su se nemalo iznenadili kada su u njemu pronašli pet zlatnih poluga.

Dvojac entuzijasta o svojem pronalasku odmah je obavijestio policiju koja je tijekom očevida ustanovila da se radi o pet kilograma čistog zlata. Policija je poluge privremeno položila u sef, a ukoliko se u dogledno vrijeme ne javi vlasnik i dokaže da su poluge doista njegove, zlato će pripasti sretnim nalaznicima.

Mead i Chamberlain smatraju da poluge potječu iz Prvog zaljevskog rata, točnije iz iračke okupacije Kuvajta i pljačke koja je nastala nakon što je iračka vojska zauzela kuvajtska naftna postrojenja. No čim se vijest proširila Britanijom, entuzijastima se javio umirovljeni britanski pukovnik koji tvrdi da su poluge njegove te da ih je našao nakon što su koalicijske snage oslobodile Kuvajt.

Inače, radi se o tenku kineske proizvodnje koji je prešao tek 2425 kilometara, a prethodno je bio u vlasništvu mehaničara koji ga je restaurirao nekoliko godina. Bivši vlasnik tijekom godina mukotrpne restauracije nije stigao pregledati rezervoar jer bi u protivnom on postao milijunaš.