objavili na X-u

VIDEO: Pogledajte kako su Ukrajinci ukrali ruski tenk i odvezli se njime s bojišta

09.04.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska tvrdi da je ukrala ruski tenk T-72B3M, a dokazuje to videom objavljenim na društvenim mrežama

Za novi video, koji je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavila brigada Azov, tvrdi se da prikazuje ukrajinske vojnike kako kradu napredni ruski tenk i odvoze se njime. Na snimci se također vidi da Ukrajinci uništavaju više ruskih tenkova i vozila u koloni, a tvrde da su ih onesposobili 11, da je ubijeno 50 ruskih vojnika te da su ostale postrojbe i posade vozila pobjegle ostavivši svoju opremu na bojištu.

Objavljena snimka prikazuje kolonu ruskih vozila kako se kreće kroz polja, a gađaju ih ukrajinski dronovi i oružje. Čini se da je T-72B3M bio dio te kolone, donosi Business Insider. Navodi se da je otet u blizini sela Terni, u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck. Model T-72B3M prvi put je korišten 2017. te je nadograđen kombinacijom nekoliko sustava za elektroničko ratovanje i dizajniran da bi ga se zaštitilo od ukrajinskih dronova. No unatoč nadogradnji posebno napravljenoj za obranu od ukrajinskih dronova i projektila, bespilotna letjelica ipak je uspjela pogoditi tenk te on sada, kako tvrde, pomaže Ukrajincima u borbi protiv Rusa.

T-72B3M je jedna od zadnjih modifikacija tenka T-72B te se smatra da je otprilike u rangu modela T-90. Stručnjaci smatraju da je jedna od najvećih slabosti tog tenka loš razmještaj reaktivnog oklopa koji pokriva samo određene dijelove prednje strane kupole, ostavljajući mnoge slabe točke izložene neprijateljskoj vatri. Međunarodni institut za strateške studije u veljači je naveo da je Rusija izgubila više od 3000 tenkova svih vrsta otkako je počela njena invazija na Ukrajinu 2022.

  • +7
Ilustrativna galerija/Tenk T-72 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Ruske Federacije

Ovo nije prvi put da Ukrajinci zarobljavaju ruske tenkove i opremu te ih kasnije koriste u svojim postrojbama, pa je tako poznat i slučaj zarobljavanja više tenkova T-80 elitne ruske oklopne jedinice u bitki za istočni grad Bahmut prošle godine, piše Business Insider.