devastacija uvale

Novi manevar investitora u Vruji: Htio rušiti bespravne objekte na račun države

22.03.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Bespravno sagrađeni objekti u uvali Vruja, smještenoj između Omiša i Makarske, nakon dvadeset godina devastacije ove godine konačno bi mogli biti srušeni. Naime Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbu tvrtke Point iz Splita zbog nedostatka pravnog interesa na raspisanu javnu nabavu Državnog inspektorata koji je tražio tvrtke što će srušiti sedam bespravno sagrađenih objekata u jednoj od najljepših uvala istočne obale Jadrana

Point Split je, da stvari budu jasnije, investitor, odnosno vlasnik objekata iza kojeg stoji tvrtka Splićanka u vlasništvu poduzetnika Stipe Latkovića. Point se, dakle, u samom procesu nabave, raspisane zadnjeg dana veljače, žalio na nju, a u DKOM-u su zaključili da bi uvažavanjem njegove žalbe zapravo bio priznat pravni interes da kao potencijalni ponuditelj uz novčanu naknadu ukloni svoje nezakonito izgrađene građevine koje nije uklonio nakon što mu je to rješenjem naložilo nadležno tijelo.

A tko se sve javio da bi rušio bespravne objekte bit će poznato nakon što istekne rok za prijave. On je prvotno treba biti zajključen prije dva dana, ali je zbog žalbe produžen za desetak dana. U Inspektoratu su procijenili da bi se taj posao mogao obaviti za 283 tisuće eura.

No kada će i hoće li se krenuti s rušenjem u Vruji, to će ovisiti o nekoliko faktora. Prije svega o tome hoće li Point pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom, kakva će biti presuda, hoće li biti zainteresiranih tvrtki za rušenje, hoće li biti žalbi u samom postupku izbora...

Prema predviđenom hodogramu, Inspektorat od otvaranja ponuda u roku od 90 dana treba odabrati ponuđača ili poništiti nabavu, a sam izvođač nakon uvođenja u posao ima mjesec dana da je sruši. Stoga nije isključena mogućnost da turisti ovoga ljeta u Vruji umjesto cvrčaka slušaju zvuk pikamera.

Rušenje predviđa uklanjanje cesta, vodospreme, jacuzzija, lukobrana, dogradnje objekata i betonske šetnice.

  • +10
Objekti za rušenje u Vruji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Državni inspektorat

Na bespravnu gradnju u Vruji novinari su prvi put upozorili 2002. godine, kada je bespravno probijen prilazni put od magistrale u Dubcima do plaže. Tada je Point po nalogu Ministarstva zaštite okoliša nelegalno izgrađen put morao vratiti u prvobitno stanje.

No nakon kratkog zatišja u Vruji se puno toga bespravno gradilo i sagradilo, a Latković je različitim pravnim manevrima godinama uspijevao držati glavu iznad vode. Dok su institucije od općina i županije do ministarstava igrale ping-pong, Latković je gradio. Ipak, zahvaljujući aktivistima iz obližnjeg Piska i medijima koji su sve češće izvještavali o razmjerima devastacije, institucije su s nekoliko desetaka godina zakašnjenja odlučile odraditi svoj dio posla. Tako je Pointu oduzeta koncesija, građevinski inspektori izdali su naloge za rušenje te je podignuta optužnica protiv Latkovića, direktora Pointa Mate Čikeša te članice uprave Jasminke Karoglan.

I kad se objekti sruše, potpuno je jasno da se Vruja neće moći vratiti u prvobitno stanje i da je šteta skoro pa nepopravljiva.

Vruja Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL