MISTRAL

[VIDEO] Ovo su izuzetno precizni raketni sustavi koje je Macron prodao Srbiji

19.07.2019 u 06:19

Bionic
Reading

Tijekom ovotjednog posjeta Emmanuela Macrona Srbiji, naši susjedi potpisali su s francuskim predsjednikom ugovor o kupnji 18 komada infracrvenih navođenih sustava zemlja-zrak Mistral s 50 pripadajućih raketa

Kako piše ugledni zrakoplovni portal Tango Six, Macron i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić potpisali su u ponedjeljak 22 sporazuma iz različitih područja, među kojima se pet odnosi na naoružanje i vojnu opremu. Među njima je i ugovor s europskom multinacionalnom kompanijom MBDA o isporuci lakih prijenosnih raketnih sustava Mistral.

Portal piše kako Macron i Vučić nakon potpisivanja sporazuma nisu iznosili detalje, osim što je srpski predsjednik otkrio kako je Vojska Srbije kupila 18 sustava Mistral. Pritom je dodao da je Srbija zainteresirana i za 'neka optoelektronska sredstva', za što izvori Tango Sixa ističu da je riječ o opremi za modernizaciju tenkova.

Iako se najavljivalo da bi Srbija tijekom Macronova posjeta trebala sklopiti i ugovor o kupnji suvremenih 3D radara Ground Master 200, koje proizvodi Thales, poznata multinacionalna tvrtka sa sjedištem u Francuskoj, doznaje se da su ti pregovori još uvijek u tijeku.

Kupnja Mistrala prva je nabava raketnog sustava protuzračne obrane koju je Vojska Srbije isposlovala nakon 25 godina. Posljednji put vojska susjedne države nabavila je slične raketne sustave još 1994. godine, kada je od Rusije kupila lake prijenosne sustave 9K310 Igla-1.

Mistral je infracrveno navođeni zemlja-zrak projektil proizveden u europskoj multinacionalnoj kompaniji MBDA, u koju su uključene Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija i koja ima sjedište u Parizu. Proizvodnja lakog sustava započela je 1988. godine, a ime je dobio po sjeverozapadnom vjetru koji puše u Provansi. Mistral trenutno koriste vojske 27 zemalja, a dosad je prodano više od 20.000 projektila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Technology

Osim ispaljivanja preko ramena vojnika, postoji prijenosna verzija sustava koja se može montirati na oklopna vozila, brodove i helikoptere. Mistral na redovitom službenim testiranjima, tijekom kojih se ispali do 2000 raketa, pokazuje preciznost od impresivnih 95 posto.