na jugu

U Srbiji počela multinacionalna vojna vježba "Platinasti vuk 19"

03.06.2019 u 15:53

Bionic
Reading

U vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca na jugu Srbije u ponedjeljak je počela multinacionalna vježba "Platinasti vuk 19", a u vježbovnim aktivnostima sudjeluje oko 500 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Velike Britanije i Srbije

U vježbi za koju je odabrana tema „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“, pripadnici vojski zemalja sudionica uvježbavat će procedure prigodom angažiranja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju, priopćilo je srbijansko Ministarstvo obrane.

Vježba traje do 19. lipnja, a njezin je cilj da "unaprijedi interoperabilnost i međusobno razumijevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkoj razini tijekom potpore miru u multinacionalnom okruženju", navedeno je u priopćenju.

Prema ranijim navodima beogradskih elektroničkih medija, usporedbe posljednjih nekoliko godina pokazuju da Vojska Srbije razmjerno često vježba sa zapadnim partnerima.

Tako su u 2015. godini održane 24 vježbe sa stranim partnerima, od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Navodi se i da je od početka 2016. realizirano 116 aktivnosti vojne suradnje s NATO-om, od kojih samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90.