LJUBIŠA DIKOVIĆ

Bivši šef srpske vojske: Bili smo pred raspuštanjem, razmišljali smo i o prepuštanju kontrole vlastitog zračnog prostora

08.07.2019 u 23:31

Bionic
Reading

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković otkrio je u razgovoru za srpske medije kako je srpska vojska 2012. godine bila pred raspuštanjem, ali kako je stanje u toj vojsci danas neusporedivo bolje

Diković je u emisiji 'Fokus' na televiziji O2 stanje u vojsci 2012. godine opisao kao 'poprilično nedefinirano' te je podsjetio da je vojska prije toga ušla u proces transformacije i modernizacije koji nije realiziran onako kako treba.

Nekadašnji načelnik glavnog stožera srpske vojske rekao je da je poslije NATO-ve intervencije i smjene vlasti u Srbiji uspostavljen novi pravac te da je vojska kao državna ustanova morala pretrpjeti određene promjene.

Kako je naveo, nakon 2000. godine započela je transformacija Vojske Srbije koja se, dodao je, odvijala pod budnim okom NATO-a.

'Predlagali smo kako treba izgledati naša vojska, a NATO nas je usmjeravao i verificirao naše prijedloge', izjavio je za televiziju O2 Diković.

Kako prenosi Tanjug, Diković je kazao da je reforma vojske složen proces koji se, kako je rekao, mora odvijati u svim područjima značajnim za sustav obrane i za vojsku.

  • +3
Srpska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Opći cilj transformacije bio je stvaranje brojčano manje, ali operativno efikasnije vojske. Kao rezultat svega, nakon mnogo godina imamo brojčano manju, ali operativno slabiju vojsku u odnosu na prethodno razdoblje', rekao je Diković. Pritom je ocijenio da reforma nije zaokružena te da je tijekom transformacije bilo i kvalitetnih promjena, u prvom redu uvođenje vjerske službe te stambeno zbrinjavanje pripadnika vojske.

'Sve ostalo je pokazalo brojne nedostatke, što se reflektiralo na 2011. i 2012. godinu, a posljedice takve reforme se i danas osjećaju u vojsci', izjavio je nekadašnji načelnik glavnog stožera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Che Wolfasin

Diković se požalio i na nerealiziran projekt modernizacije ratnog zrakoplovstva, otkrivši kako se razmatrala ponuda da se nekoj stranoj vojnoj sili prepusti kontrola zračnog prostora, kao i da se vojska svede na protokolarne aktivnosti.

Upitan kako danas vidi Vojsku Srbije, Diković je rekao da je stanje danas 'neusporedivo bolje iz nekoliko razloga'.

'Postali smo svjesni sebe i svojih mogućnosti. Ponovno su vraćeni ugled, autoritet i značenje vojnika, dočasnika i časnika u Srbiji', zaključio je Diković.