AIRBUS H145M

Srbija uzvraća udarac: Naručili šest helikoptera kojima žele vratiti primat u regiji

26.11.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Prošlog četvrtka srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin posjetio je tvornicu Airbus u njemačkom Donauwörthu te je nazočio tvorničkom prijemu prvog od šest helikoptera tipa H145M za Vojsku Srbije. Prvi helikopter stiže u naše susjedstvo u ožujku 2019., dok bi posljednji od šest dogovorenih trebao stići do kraja iduće godine. Riječ je o lakim višenamjenskim dvomotornim helikopterima koje, između ostalih, koristi američka vojska te specijalne postrojbe njemačke vojske

Prema tvrdnjama proizvođača, H145M je jedini helikopter na svijetu koji može poletjeti samo s jednim od dva motora i to u svim vremenskim uvjetima. Riječ je o lakom višenamjenskom helikopteru borbenih mogućnosti koji se smatra jednom od najsuvremenijih letjelica u svojoj klasi. Model koji je naručila Vojska Srbija opremljen je podjednako za borbena djelovanja te za akcije spašavanja.

'Ovaj projekt koji se privodi kraju započeo je predsjednik Aleksandar Vučić još kao predsjednik Vlade. Ovo je za nas ogroman tehnološki napredak i slobodno možemo reći kako ćemo kupnjom ovih helikoptera preskočiti dvije generacije. Imamo Gazele, koje je proizvodio Airbus, a koje smo kupovali davnih 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, no ovo sada je potpuno nova generacija Airbusovih helikoptera koji se smatraju najsuvremenijima na svijetu', kazao je Vulin prilikom tvorničke primopredaje.

Vulin se, javljaju srbijanski mediji, sastao s pilotima i inženjerima koji se nalaze na obuci u njemačkoj tvornici te je dodao kako će naručeni helikopteri biti u sastavu Vojske Srbije čim letački sastav prođe obuku.

'Naša vojska će postati daleko naprednija i s ovim helikopterima će biti vjerojatno najnaprednija u čitavoj regiji', izjavio je Vulin, dodavši kako će letjelice biti naoružane isključivo naoružanjem srbijanske proizvodnje.

Helikopter H145M, kakav nabavlja Vojska Srbije Izvor: Društvene mreže / Autor: Politika i naoružanje

'U početku su naši partneri bili sumnjičavi prema ideji da na helikopter stavimo naoružanje vlastite proizvodnje. Proizvođač helikoptera, inače, vrlo rijetko dopušta kupcu da stavlja vlastito naoružanje, no nakon što su se uvjerili u kvalitetu našeg naoružanja, dobili smo dozvolu', pohvalio se Vulin.

'Kao što znate, Srbija je vojno neutralna zemlja i ovo je najbolji dokaz zašto je vojna neutralnost dobra za nas. Mi biramo što ćemo uzeti i s Istoka i sa Zapada. Sve što je dobro za našu vojsku bit će dio naoružanja naše vojske. Ovo su zapadni helikopteri, baš kao što kupujemo i istočne helikoptere. Vojno neutralna zemlja može birati i mi ćemo taj privilegij koji smo izborili ljubomorno i tvrdoglavo čuvati', zaključio je Vulin.

  • +7
Aleksandar Vulin Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Direktor Airbusa za vojni program, Klaus Przemeck, pohvalio je suradnju sa srbijanskim ministarstvom obrane i Vojskom Srbije, istaknuvši kako je model za srbijansko tržište prilagođen specifičnim potrebama kao što su zadaće traganja i spašavanja, za koje je potrebna posebna dodatna oprema. Helikopter koji je naručila nama susjedna zemlja nastao je na temelju njemačko-japanskog helikoptera MBB/Kawasaki BK-177, a za razliku od prethodnika, novi model ima veći radijus kretanja, veće transportne kapacitete, veću pilotsku kabinu te manju buku motora i manje operativne troškove.

Prvi korisnici ovog helikoptera bili su francuska civilna zaštita i nacionalna žandarmerija te policija njemačke savezne države Hessen. Za nabavu helikoptera vrlo brzo su se zainteresirale i Sjedinjene Države te su 2006. godine za potrebe svoje vojske naručile čak 345 aparata ukupne vrijednosti tri milijarde dolara, a u skladu s tradicijom nosi naziv po indijanskim plemenima UH-72 Lakota. Sedam godina kasnije na kupnju 15 primjeraka odlučila se i njemačka vojska te ih koristi za potrebe specijalnih misija. U vojne svrhe, pored SAD-a, Njemačke i Srbije, helikopter H145M koriste još Albanija, Bolivija i Kazahstan.