KONSTRUIRAN ZA 37 DANA

[VIDEO] NASA predstavila revolucionarni respirator namijenjen terenskim bolnicama

27.04.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija (NASA) predstavila je proteklog vikenda respirator koji bi mogao pomoći u liječenju koronevirusa, a kojeg je predstavila i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu

Prototip respiratora koji je predstavljen američkom državnom vrhu radi na slični način kao tradicionalni respirator, ali je fleksibilniji i lakši za održavanje pa se procjenjuje da bi mogao efikasnije koristiti u terenskim bolnicama države koja je najviše pogođena pandemijom.

Inženjeri NASA-e ističu da se njihov respirator ima vijek trajanja od samo tri do četiri mjeseca što ga čini jeftnijim i lakšim za proizvodnju za razliku od dosadašnjih modela koji su dugotrajniji ali i skuplji za izradu i održavanje. Prema pisanju CNN-a, novi respirator ima ugrađen sustav VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) koji je konstruiran sa zamo 37 dana.

Uređaj je prošao sva potrebna medicinska ispitivanja, a ovog tjedna bi trebao dobiti uporabnu dozvolu.

NASA razvila prototip respiratora za koronavirus Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

'Iako smo raketni inženjeri koji znaju kako sletjeti na Mjesec i Mars, konstruiranje medicinskog uređaja za nas je bio izazov s kakvim se dosad nismo sreli', kazao je Leon Alkalai, tehnički suradnik u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji.

Budući da se respirator pokazao efikasnim tijekom testiranja, NASA-in stručnjaci su u potrazi za kompanijom koja će pokrenuti proizvodnju uređaja.

'Vrlo smo zadovoljno rezultatima u laboratoriju za simulaciju jer se naš prototip pokazao efikasnim u velikom broju simuliranih slučajeva. Sigurni smo da će respirator VITAL biti siguran za pacijente oboljele od koronavirusa u SAD-u i diljem svijeta', kazao je Matthew Levin koji je nadzirao testiranja na medicinskom fakultetu Icahn u New Yorku.