POZVALA BEROŠA

[VIDEO] Mrak Taritaš: Skinuti kanabis s popisa opasnih droga

18.02.2021 u 12:04

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš pozvala je u četvrtak ministra zdravstva Vilija Beroša da s popisa opasnih droga skine kanabis te donese pravilnik o uzgoju i prodaji kanabisa u medicinske svrhe.

Prije dvije godine je donesen zakon kojim se formalno dopušta uzgoj konoplje u medicinske svrhe, no nije revidiran popis droga niti donesen pravilnik koji to regulira i bez kojeg nije moguće dobiti odobrenje, pojasnila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

„Hajdemo konačno odraditi stvar do kraja da se u Hrvatskoj konačno može proizvoditi i prodavati kanabis za medicinske svrhe”, pozvala je.

Podsjetila je da je komisija za opojne droge Ujedinjenih naroda krajem prošle godine usvojila preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se kanabis i smola kanabisa izbrišu s popisa opasnih droga koje izazivaju snažnu ovisnost.

SZO je, ne isključujući negativne efekte, zaključio da kanabis ima pozitivna djelovanja kod smanjivanja boli i mučnine te ublažavanja simptoma anoreksije, epilepsije i multipla skleroze, kazala je Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš o korištenju marihuane u medicinske svrhe Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL