diplomatski skandal

[VIDEO] Makedonci na nogama nakon što su iz himne 'ispali' borci za neovisnost

05.07.2019 u 21:42

Bionic
Reading

U veleposlanstvu SAD-a u Skoplju u srijedu je tijekom prijema povodom američkog Dana nezavisnosti izvedena makedonska himna s drukčijim tekstom od službene verzije u kojoj se u drugoj strofi spominje ime Goce Delčeva, borca za makedonsku neovisnost kojeg podjednako svojataju Bugarska i Sjeverna Makedonija

Umjesto dijela teksta 'Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski', otpjevane su riječi 'stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo', javljaju agencije.

Riječ je, naime, o osnivačima revolucionarnog pokreta VMRO i organizatorima Ilindenskog ustanka, oko čega se spore Skoplje i Sofija.

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je kako je pogrešno izvođenje himne na prijemu nenamjerna greška i propust.

'Propusti se događaju. Naša himna se izvodi svakog dana i svugdje. To samo potvrđuje kako se radi o nenamjernoj greški i propustu, za što su se ispričali organizatori i izvođač', kazao je Zaev.

Zbog nastalog propusta putem društvenih mreža ispričala su izvođačica himne Tamara Todevska te američko veleposlanstvo u Skoplju.

'SAD duboko poštuje tradiciju, povijest, junake i budućnost našeg prijatelja, partnera i saveznika Sjeverne Makedonije. Zahvaljujemo našim prijateljima i kolegama koji su sinoć s nama proslavili našu nezavisnost. Razumijemo kako se greške mogu nenamjerno dogoditi u emotivnim trenucima, ali zahvaljujemo našim izvođačima zbog njihove divne izvedbe', stoji u priopćenju američkog veleposlanstva.

Pogrešno izvođenje makedonske himne izazvalo je brojne reakcije, ponajviše zbog aktualnih tenzija na liniji Skoplje-Sofija oko lika i djela Goce Delčeva, kojeg podjednako svojataju Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Agencije podsjećaju kako je makedonski premijer nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumijevao promjenu imena te nekadašnje jugoslavenske republike, tvrdio da se himna neće mijenjati niti da će biti promjena u njezinom tekstu.

Ovo je prvi put od makedonskog stjecanja nezavisnosti 1991. godine da je na službenom događaju otpjevana izmijenjena verzija himne.

Bugarska je, podsjetimo, zaprijetila da će Sjevernoj Makedoniji blokirati europske integracije ukoliko Skoplje ne prihvati činjenicu da je Goce Delčev bio Bugarin, a ne Makedonac, čime se u toj bivšoj jugoslavenskoj republici posebno ponose.