PLJUŠTE OPTUŽBE

Gruevski optužio Zaeva da je Bugarima dostavljao detalje sastanaka makedonske vlade

03.07.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Bivši makedonski premijer i aktualni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski optužio je ovaj tjedan premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva da je u razdoblju od 2014. do 2017. godine tijekom svojih službenih posjeta Bugarskoj dostavljao telefonske razgovore članova tadašnje makedonske vlade

Gruevski tvrdi da je potvrdu o dostavljanju razgovora dobio tijekom razgovora s jednim neimenovanim bugarskim zastupnikom u Europskom parlamentu u Bruxellesu, piše skopski portal Plusinfo.

Prema pisanju spomenutog portala, Gruevski je komentirao aktualne sporove Skoplja i Sofije o porijeklu Goce Delčeva te je kazao kako je jedna od mogućih strategija makedonske strane prihvaćanje bugarskog porijekla tog makedonsko-bugarskog revolucionara koji se borio za slobodnu Makedoniju.

Prema Gruevskom, cilj sporazuma s Bugarskom bio je povijesno pitanje, odnosno teza da je Goce Delčev bio Bugarin koji se borio za Makedoniju i da će aktualna makedonska vlast to prihvatiti, ali da još uvijek traži prikladnu formulaciju.

'Zar mislite da Socijaldemokratski savez nije bio svjestan da će doći do ovog trenutka ukoliko potpiše sporazum s Bugarskom onako kako to zahtijeva Sofija? Cilj sporazuma bio je upravo taj. Prijateljstvo je tek krinka koja bi u javnosti zvučala proeuropski, iako su takvi dogovori poznatiji iz vremena komunističkih režima. Naši susjedi, zapravo, nisu krili da im je pitanje oko povijesti najvažnije u dogovoru', izjavio je Gruevski u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Gruveski je, podsjetimo, nedavno demantirao izjavu sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva koji je u izjavi za njemačke medije kazao da je njegov prethodnik napustio zemlju u prtljažniku automobila.

'U životu mi nije padalo na pamet da ulazim u prtljažnik automobila u bilo koje svrhe', napisao je Gruevski na svojem profilu na Facebooku. Pritom je dodao kako Zaev zna da je otišao jer su se u Skoplju vodili politički motivirani procesi portiv njega te da su se u tim procesima unaprijed znale presude. Uz to, nadodao je Gruevski, te procese osobno je naredio Zaev, iako nisu postojali pravni argumenti o počinjenju kaznenih djela.

'Otišao sam jer su mi u zatvoru spremali linč. Istina je da sam otišao brzo, a Zaev je neki dan potrošio četvrtinu teevizijske emisije o rezultatima svoje vlade govoreći o meni i o tome kako sam napustio zemlju. Pritom je lagao i izmišljao', napisao je Gruveski.

Zoran Zaev i bugarski premijer Bojko Borisov prilikom potpisivanja dogovora Izvor: Pixsell / Autor: Maja Zlatevska

Aktualni premijer iznio je nepotvrđene detalje o bijegu Gruevskog za njemačke medije, kazavši da se bivši premijer krišom spustio liftom do garaže u kojoj ga je čekao automobil koji ga je odvezao u Albaniju. Prema Zaevu, u Albaniji je Gruevskog čekao automobil s mađarskim diplomatskim oznakama koji ga je prevezao do Mađarske.

Na pitanje kako je moguće da je bivši premijer napustio zemlju na taj način, Zaev je rekao da je Gruevski prema zakonu vikende provodio kod kuće te da se zakoni nisu mogli mijenjati isključivo radi njega.

Prema makedonskim medijima ovo je prvi put da je netko iz vlasti potvrdio dio špekulacija o tome kako je bivši premijer napustio zemlju, za čiji bijeg nitko ne preuzima odgovornost.