CH-92A

[VIDEO] Kinezi isporučili Srbima izviđačko-borbene dronove za ponovno oformljenu izviđačku eskadrilu

03.07.2020 u 22:03

Bionic
Reading

Kazahstanski transportni avion Il-76 dopremio je u utorak u Srbiju kineske izviđačko-borbene bespilotne letjelice CH-92A namijenjene tamošnjem ratnom zrakoplovstvu, javljaju regionalni mediji

Kupnju tri kineske baterije sa šest ili devet bespilotnih letjelica najavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić prilikom posjeta Vojnotehničkom institutu u Beogradu sredinom kolovoza 2018. godine. Vučić je pak službeno potvrdio kupnju bespilotnih letjelica četiri mjeseca kasnije, tijekom održavanja vojne vježbe 'Stoljeće pobjednika'.

Da je riječ o kineskim bespilotnim letjelicama tipa CH-92A, precizirao je u razgovoru za ugledni zrakoplovni portal Tango Six Nenad Miloradović, pomoćnik srpskog ministra obrane za materijalne resurse, te je dodao da je s Kinom, osim kupnje samih dronova, dogovoren prijenos tehnologije koja će se prenijeti na letjelicu domaće proizvodnje.

U Kini trenutno boravi ekipa beogradskog Vojnotehničkog instituta ministarstva obrane i ratnog zrakoplovstva Srbije te s kineskim partnerima radi na projektu naoružane bespilotne letjelice. Riječ je o prvoj fazi transfera tehnologije za razvoj i proizvodnju bespilotnih letjelica koji obuhvaća reprojektiranje bespilotne letjelice Pegaz.

Pegaz je svoj prvi let imao još 2011. godine, a otad je u planu i pokretanje serijske proizvodnje. Prema navodima stručnjaka, reprojektirani Pegaz stajao bi do tri puta manje od svjetske konkurencije.

Kineski izviđačko-borbeni dronovi CH-92A djelovat će u sklopu nedavno ponovno oformljene 353. izviđačke eskadrile srpskog ratnog zrakoplovstva koja djeluje s aerodroma Batajnica kod Beograda.