SUSTAV LWSD

[VIDEO] Američka mornarica testirala laserski top kojim namjerava redefinirati pomorsko ratovanje

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 25.05.2020 16:09
  • Objavljeno 25.05.2020 u 16:09
Američka mornarica testirala laserski top

Američka mornarica testirala laserski top

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Pacifička flota američke ratne mornarice uspješno je ovih dana testirala novi laserski top koji bi u budućnosti trebao štititi najsnažniju flotu na svijetu od napada dronova i brzih naoružanih čamaca

Kako javlja CNN, testiranje novog laserskog oružanog sustava LWSD održano je sredinom svibnja u vodama Tihog oceana. Američka televizija precizirala je da je ispitivanje mogućnosti laserskog topa obavljeno na amfibijskom transportnom brodu Portland iz klase San Antonio, a objavljena je i videosnimka na kojoj se vidi kako gori bespilotna letjelica koju je netom prije pogodio visokoenergetski top.

Iako američka ratna mornarica nije otkrila snagu svojeg novog oružja, prema navodima Međunarodnog instituta te strateške studije, očekuje se da je riječ o laserskom topu snage 150 kilovata.

'Provođenjem naprednih testova na moru protiv bespilotnih i malih letjelica doći ćemo do dragocjenih informacija o sposobnostima LWSD-a protiv potencijalnih prijetnji. S ovom novom naprednom mogućnošću moći ćemo redefinirati pomorsko ratovanje', kazao je nakon ispitivanja kapetan Karrey Sanders, zapovjednik broda Portland.

Novo lasersko oružje američke mornarice

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Upgrade PH

Američka ratna mornarica zasad je precizirala da je novo lasersko naoružanje namijenjeno obrani od bespilotnih letjelica i naoružanih čamaca. Uz to, navodi da razvoj usmjerenog energetskog oružja osigurava neposredne prednosti pred neprijateljem te povećani prostor za donošenje odluka i pravovremene reakcije.

Amfibijski brod Portland američke mornarice testira LWSD

Izvor: Društvene mreže / Autor: CP 380

CNN podsjeća da su prije tri godine u vodama Perzijskog zaljeva na amfibijskom transportnom brodu Ponce obavljena testiranja laserskim topom snage 30 kilovata. Riječ je o topu koji izbacuje ogromne količine fotona na nadolazeći neprijateljski objekt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!