zaoštravanje odnosa

[VIDEO] Južna Koreja izgradnjom nosača helikoptera i aviona ulazi u regionalnu utrku u naoružanju

24.07.2019 u 22:07

Bionic
Reading

Južna Koreja je u utorak, uslijed povećanog naoružavanja Japana i Kine, najavila da će do kraja idućeg desetljeća porinuti još jedan svoj nosač helikoptera i zrakoplova s vertikalnim (VTOL) te kratkim polijetanjem i uzlijetanjem (STOL)

Odluku o izgradnji nosača je, piše ugledni portal DefenseNews, još 12. srpnja priopćio Park han-ki, zapovjednik glavnog stožera južnokorejske vojske.

'Plan izgradnje broda LPH-II dio je dugoročnog plana o dodatnom naoružavanju vojske. Nakon što se idućih nekoliko godina obave sva istraživanja vezana za brod, očekujemo da će izgradnja biti dovršena do kraja idućeg desetljeća', potvrdio je glasnogovornik vojske.

Budući nosač trebao bi imati dvostruko veću istisninu od Dokda i Marada, ranije porinutih nosača helikoptera i zrakoplova s vertikalnim te kratkim polijetanjem i uzlijetanjem prethodne klase. Brod Dokdo je izgrađen nakon što su se sredinom prošlog desetljeća intenzivirale prijetnje Sjeverne Koreje, dok se Marado još uvijek nalazi na testiranju.

Brodovi te klase dugački su 199, a široki 31 metar te imaju trodimenzionalni radar izraelskog proizvođača Elta. Dokdova paluba može primiti višenamjenski zrakoplov s VTOL i STOL sposobnostima tipa V-22, a koji je projektiran za obavljanje misija kao dugoletni helikopter i turboelisni zrakoplov velike putne brzine. Paluba njegovog mlađeg brata Marada pak može primiti dva takva zrakoplova, a ima i modificiranije oružje za vlastitu obranu.

Nosač helikoptera Dokdo (LPH_6111) Izvor: Društvene mreže / Autor: ON THE ROGER

Dokdo i Marado mogu prihvatiti 720 potpuno opremljenih marinaca, 10 tenkova, isto toliko kamiona, sedam amfibija i tri topnička sustava. Najveća brzina iznosi 43 kilometara na sat, a posadu čini 300 mornara. Ispod palube nalaze se spremišta za 15 helikoptera, dva V-22, a na palubi istovremeno može djelovati pet helikoptera.

Novi brod, ističu analitičari, bit će nešto veći od japanskog nosača helikoptera klase Izumo, a očekuje se da će plovilo moći prihvatiti 16 zrakoplova sa STOL i VTOL sposobnostima, 3000 marinaca i 20 oklopnih vozila. Paluba bi pak trebala imati tzv. skijašku rampu kojom se postiže veća visina leta prilikom polijetanja.

Vojni analitičari ističu kako je najava o izgradnji nove klase nosača značajan iskorak u nadogradnji pomorskih sposobnosti protiv potencijalnih prijetnji koje predstavljaju Kina i Japan, a koji je nedavno ograničio Seulu uvoz visokotehnoloških materijala, što je uzrokovalo rast antijapanskog raspoloženja u Južnoj Koreji.

Nosač helikoptera Dokdo (LPH_6111) Izvor: Creative Commons / Autor: N. N.

Japan je još ranije najavio transformaciju svojeg nosača helikoptera Izumo u laki nosač aviona za višenamjenske palubne lovce tipa F-35B koji imaju tzv. STOVL sposobnost. Ta preinaka trebala bi biti dovršena do 2023. godine.

Kina pak gradi dva nosača aviona na temelju nekadašnjeg sovjetskog nosača koji je kupljen u Ukrajini. Pored toga, Peking gradi nosač helikoptera te nekoliko tipova konvencionalnih i nuklearnih podmornica.

Južna Koreja najavila je kupnju 20 višenamjenskih lovaca F-35B, a ranije je već nabavila 40 primjeraka F-35A i platila ih gotovo sedam milijardi dolara.