ZAPELO ZBOG UKRAJINE

Pariz i Moskva cjenkaju oko povrata novca za nosače helikoptera

15.05.2015 u 16:33

Bionic
Reading

Pariz i Moskva ne uspijevaju se dogovoriti o uvjetima raskida ugovora o prodaji brodova Mistral Rusiji, pošto su ruske vlasti, pišu ruska glasila, ocijenile da iznos povrata nije dostatan u ovom slučaju koji već mjesecima opterećuje njihove odnose

Kako navodi ruski dnevnik Komersant, Pariz je voljan vratiti Moskvi gotovo 785 milijuna eura uplaćenog predujma, ali tek kada ruske vlasti u pisanom obliku odobre Francuskoj da dva ratna broda Mistral, čija je isporuka u studenome obustavljena zbog ukrajinske krize, može preprodati trećoj strani.

Kremlj ipak drži da je Rusija pretrpjela štetu od gotovo 1,163 milijarde eura i ne želi pristati na preprodaju brodova dok joj novac ne bude vraćen, piše gospodarski dnevni list koji se poziva na izvor u ruskom vojnom kompleksu.

Moskva ističe da je imala velike troškove za obuku 400 mornara koji su trebali biti posada na tim brodovima,za izgradnju infrastrukture u Vladivostoku, gdje je trebala biti baza prvog Mistrala i za proizvodnju četiriju borbenih helikoptera.

'Upravo se vode pregovori o izvansudskim nagodbama o uvjetima i o budućnosti ugovora', rekao je francuski diplomatski izvor za AFP, a Elizejska palača upućuje na nedavne izjave francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.


Po riječima zamjenika ravnatelja ruske službe za vojno-tehničku suradnju, dvije zemlje trenutačno pregovaraju i nadaju se da će do kraja svibnja postići dogovor.

Francuska i Rusija su u lipnju 2011. za predsjedničkog mandata Nicolasa Sarkozyja potpisale ugovor vrijedan gotovo 1,2 milijarde eura za isporuku dvaju nosača helikoptera klase Mistral.

Pariz je krajem studenoga 2014. odgodio isporuku prvog broda 'Vladivostoka' zbog umiješanosti Moskve u ukrajinski sukob. Brod je još u luci Saint Nazaire, gdje je i sagrađen, kao i drugi brod, 'Sevastopolj'.

Ti su polivalentni ratni brodovi namijenjeni prijevozu helikoptera, tenkova i pontonskih mostova a na njima se mogu smjestiti vojni stožer i bolnica.