groblja tenkova po ukrajini

[VIDEO/FOTO] Od početka invazije Rusija je izgubila više od 460 tenkova, vojni stručnjaci smatraju da su ovo glavni razlozi

12.04.2022 u 10:33

Bionic
Reading

Groblje tenkova u Buči samo je jedna od scena koje su posljednjih dana dolazile iz Ukrajine. Vjeruje se da je Rusija izgubila stotine tenkova od početka invazije, a vojni stručnjaci smatraju da je razlog za to napredno protutenkovsko oružje koje su zapadne zemlje dale Ukrajini, ali i loša ruska vojna strategija

Ukrajinske oružane snage tvrde da je Rusija izgubila više od 680 tenkova. Oryx, vojni i obavještajni blog koji bilježi ruske vojne gubitke u Ukrajini na temelju fotografija poslanih iz ratnog područja, kaže da je Rusija izgubila više od 460 tenkova i više od 2000 drugih oklopnih vozila, piše BBC. Prema Rand Corporationu i IISS-u, Rusija je na početku sukoba imala ukupno oko 2700 glavnih borbenih tenkova.

Koliko je učinkovito protutenkovsko oružje?

Za velike gubitke ruske vojske zasigurno je zaslužno protutenkovsko oružje, a Ukrajini ga je slao Zapad. SAD je tako isporučio Ukrajini 2000 protutenkovskih projektila Javelin na početku sukoba i od tada ih je poslano još najmanje 2000. Ti projektili, između ostalog, mogu eksplodirati na vrhu tenka, gdje je oklop najslabiji, prema njihovom proizvođaču, Lockheed Martinu. Iako su mnogi ruski tenkovi opremljeni reaktivnim oklopom koji apsorbira udar projektila, Javelini su opremljeni s dvije bojeve glave, od kojih jedna uništava reaktivni oklop, a druga probija tenk ispod oklopa.

Velika Britanija također je poslala najmanje 3600 projektila NLAW. Oni su također dizajnirani tako da eksplodiraju dok prolaze preko relativno izloženog vrha kupole tenka.

'Javelin i NLAW su vrlo moćni. Bez ove smrtonosne pomoći situacija u Ukrajini bila bi puno drugačija', kaže Nick Reynolds, vojni analitičar u Royal United Services Instituteu (RUSI). SAD je uz to isporučio Ukrajini 100 protuoklopnih dronova Switchblade. Poznati kao 'kamikaze dronovi', oni mogu kilometrima letjeti, a zatim se zabiti u vrh tenka, uništavajući ga bojnom glavom.

  • +13
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Koliko je pogrešna ruska taktika?

Danas ruska vojska djeluje kroz bataljunske taktičke grupe (BTG), samostalne borbene jedinice sastavljene od tenkova, pješaštva i topništva. Precizan sastav ovih jedinica može varirati, ali općenito se sastoje od velikog broja oklopnih vozila, ali relativno malo pješačkih postrojbi.

'Rusija ima relativno malo vojnika tako da su BTG-ovi način na koji stvoriti borbenu jedinicu i zadati efektivan udarac', kaže Phillips O'Brien, profesor na Sveučilištu St. Andrews.

'Oni su dizajnirani za brz napad s puno vatrene moći. Međutim imaju vrlo malo zaštite u smislu pješačkog osoblja koje će ih pratiti i uzvratiti ako se oklopna kolona nađe pod napadom. To rusku vojsku čini poput boksača koji ima sjajan udarac i staklenu čeljust', kaže O'Brien. Zbog toga što ruske snage nisu imale dovoljno zračnih patrola, odnosno nisu osigurale zračnu prevlast na početku sukoba, Ukrajinci su se lako prikrali te došli na položaje iz kojih su mogli izvesti zasjede na kolone njihovih tenkova, dodaje.

Koliko je na to utjecala ruska nesposobnost?

Prema Oryxovim podacima, polovica tenkova koje je Rusija izgubila nije uništena ili oštećena djelovanjem neprijatelja, već su zarobljeni ili napušteni. Stručnjaci to pripisuju logističkim neuspjesima i nesposobnosti ruskih vojnika.

'Svi se sjećamo snimki traktora ukrajinskih poljoprivrednika koji vuku ruske tenkove. Neki od tih tenkova bili su napušteni jer su ostali bez goriva. To je logistički neuspjeh. Neki su zapeli u proljetnom blatu jer je vrhovno zapovjedništvo izvršilo invaziju u pogrešno doba godine', kaže profesor O'Brien.

Ukrajinski traktor vs. ruski oklopnjaci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Radio Free Europe

'Ruske kopnene snage sastavljene su od puno ročnika i novaka. To ih, u svjetskim okvirima, čini borbenim snagama niske do srednje kvalitete', kaže Nick Reynolds iz RUSI-ja.

'Mnogi su tenkovi napušteni jer vojnici nisu znali njima upravljati. Neke su Ukrajinci otjerali s mostova, drugi su završili u jarcima, a često su vojnici jednostavno napustili svoja vozila i pobjegli. Tako da je izostala i volja za borbom', kaže Reynolds.