ZASTARJELI SUSTAV

[VIDEO/FOTO] Ruska vojska u Ukrajini koristi oklopni vlak sličan onome kakav su koristili pobunjeni Srbi iz tzv. Krajine pri opsadi Bihaća

13.03.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama pojavila se ovih dana snimka ruskog oklopnog vlaka za koji se vjeruje da aktivno sudjeluje u borbama u Ukrajini. Riječ je o oružanim sustavima koji su već korišteni u ratovima u Čečeniji i Gruziji, a pretpostavlja se da ruske snage koriste oklopni vlak radi osiguravanja opskrbnih linija. Evo što još znamo o toj poprilično zastarjeloj vrsti naoružanja

Snimke oklopljene kompozicije, koje je objavio portal The War Zone, nastale su navodno u blizini grada Melitopolja na jugu Ukrajine nakon što je vlak napustio željeznički kolodvor na poluotoku Krimu. Prema objavljenim snimkama, oklopni vlak išaran je oznakama 'Z', kakve koristi ruska vojska u invaziji na Ukrajinu, a što nedvojbeno upućuje na to da je riječ o snimci nastaloj za vrijeme agresije na tu zemlju ili tijekom vojnih vježbi uoči same invazije.

Prema snimkama, oklopljena kompozicija sastoji se od dvije dizelske lokomotive i osam vagona, na kojima je vidljiv par dvocijevnih automatskih topova ZU-23, kalibra 23 milimetra, koji se mogu koristiti protiv niskoletećih zrakoplova i ciljeva na zemlji. Specijalizirani američki portal ističe da razlučivost snimke otežava utvrđivanje vrste tereta u sklopu kompozicije, ali se pretpostavlja da je riječ o vozilima s određenim vatrenim moćima.

Ruski oklopni vlak Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS

Snimke ukazuju na to da se kompozicija sastoji od putničkog vagona, nekoliko okopnih vagona te vagona s ravnom platformom. Na jednom od vagona s ravnom platformom smješten je neidentificirani teret, a drugi vagon s ravnom platformom je prazan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: KENCH TV

Korišteni u Čečeniji i Gruziji

Stručnjaci ističu da nije jasno koliko ovakvih oklopnih vlakova, prvobitno puštenih u promet tijekom sovjetske ere, posjeduje ruska vojska. Dodaju da je koristila četiri takva oklopna vlaka u sukobima u Čečeniji i Gruziji te da su služili za premještanje oklopnih vozila, opreme, zaliha i ljudstva. Također, poznato je to da je ruska vojska nedavno provodila vježbe koje su uključivale korištenje oklopnih vlakova za potporu logističkim aktivnostima, a koje su se održavale u neposrednoj blizini granice s Ukrajinom.

Vojni analitičari preciziraju da su dva oklopna vlaka, naziva Bajkal i Amur, sudjelovala u logističkim vježbama te da su dvije godine kasnije, nakon što je ruska vlada dovršila most preko Kerčkog tjesnaca koji povezuje Crno i Azovsko more, takvi vlakovi korišteni za premještanje snaga na druge položaje. Valja podsjetiti na to da je željeznički promet preko Kerčkog tjesnaca bio ključan za jačanje ruskih snaga na Krimu posljednjih godina, a postoje neke naznake da je jedan oklopni vlak nedavno sudjelovao u premještanju snaga i u susjednu Bjelorusiju.

Istodobno, ruski logistički lanci bili su glavna meta ukrajinskih snaga, a problemi s opskrbom i dalje se navode kao ključni čimbenik za to što je napredak Kremlja od početka invazije 24. veljače bio mnogo sporiji od očekivanog. Fotografije i videosnimke, koje su se ranije pojavile na društvenim mrežama, navodno prikazuju naoružani ukrajinski dron TB2 Bayraktar turske proizvodnje kako napada ruski vlak koji nosi gorivo na bojišnicu.

Ranjivi na sabotaže i napade iz zraka

Pentagon procjenjuje da će zaštita željezničkih konvoja biti prioritet za Moskvu zbog sve dužih opskrbnih linija koje rastu ruskim prodiranjem u dubinu ukrajinskog teritorija. Uz to, navode da će oklopni vlak, koji se u prvi mah čini kao arhaičan oblik naoružanja, osiguravati obrambene kapacitete ruske vojske duž pruga koje su pod njihovom kontrolom.

Oklopni vlakovi koristili su se u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća radi brzog projiciranja vatrene moći na velikim udaljenostima. Njihovu upotrebu postupno su počele istiskivati znatno fleksibilnije motorizirane postrojbe, a na njihovo isključivanje iz naoružanja utjecala je i ranjivost na sabotaže i napade iz zraka.

Jedan oklopni vlak, tzv. Krajina Express, koristila je od 1991. do 1995. i vojska tzv. Republike Srpske Krajine, a uništila ga je posada prilikom povlačenja prema Bosni i Hercegovini. Vlak je bio naoružan protuavionskim topovima Bofors kalibra 20 i 40 milimetara, minobacačima i lanserima s nevođenim raketama kalibra 57 milimetara, a sudjelovao je u srpskoj opsadi Bihaća.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 357ogi