'GORSKA KUNA' UMJESTO 'BOKSAČA'

[VIDEO/FOTO] Poznato je zašto Slovenija odustaje od borbeno-oklopnog bestselera Boxera, a donosimo i koje je vozilo novi favorit Ljubljane

21.09.2022 u 06:38

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo obrane objavilo je ovih dana da će tamošnja vlada poništiti ugovor o kupnji 45 oklopnih vozila Boxer, s pripadajućom opremom i uslugama vrijedan 343,4 milijuna eura. Nakon što je Ljubljana odustala od ugovora sklopljenog s Međuvladinom organizacijom za zajedničku suradnju u naoružanju (OCCAR), namjerava tražiti druge opcije za nabavu višenamjenskog borbenog vozila s pogonom na osam kotača, a već postoje i neki favoriti

Ministarstvo obrane Slovenije izvijestilo je da će do kraja godine pripremiti novo rješenje za razvoj sposobnosti borbene skupine veličine bojne (SrBBSK) i srednje borbeno-izviđačke bojne (SrBIB), što se smatra esencijalnom potrebom slovenske vojske. Odluka o poništenju ugovora o kupnji njemačko-nizozemskih Boxera temelji se na nalazima interne revizije koju je u lipnju naručio slovenski ministar obrane i nekadašnji premijer Marjan Šarec.

'Postoji trend kupnje gotovih vozila, bez dodatne kupnje opreme', kazao je Šarec, misleći na ranije odabranu specifikaciju Boxera koja prema nalazu interne revizije u cijenu vozila nije uključila svu opremu koju zahtijeva slovensko ministarstvo obrane. Šarec je pojasnio da bi kupnja 45 komada Boxera prisilila Ljubljanu na kupnju još najmanje 24 oklopna vozila tog tipa, a sve kako bi se osiguralo dostatne kapacitete za opremu srednje borbene skupine u rangu bojne.

  • +7
Borbena vozila Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Poljske

Prema tzv. Bijeloj knjizi slovenskog ministarstva obrane iz 2020. godine, koja sadrži obveze te zemlje prema NATO-u, prva bojna borbene skupine trebala bi biti oformljena do 2027., a druga do 2030. godine.

Ruska agresija kao upozorenje

U međuvremenu je odluku ministarstva kritizirao Matej Tonin, Šarecov prethodnik i aktualni oporbeni zastupnik, koji je na društvenim mrežama ustvrdio da je slovenska vojska potvrdila sve taktičko-tehničke karakteristike i konfiguracije vozila koje je odabrala prethodna vlada.

Vilkas (Boxer) IFV litvanske vojske u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Archive

Slično nizu europskih zemalja, Slovenija je ubrzala napore za nabavu novih oklopnih vozila za svoju vojsku nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine. Slovenija je, prema ugovoru potpisanom sredinom svibnja, trebala dobiti svoj prvi Boxer 2023. godine kao peti član multinacionalnog programa u koji su uključene Njemačka, Nizozemska, Litva i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prema sada već poništenom ugovoru, slovenski Boxeri trebali su biti konfigurirani na temelju litavskih Vilkas Boxera s daljinskim kupolama Rafael Samson II 30x173 milimetra, razvijenim u Izraelu, protuoklopnim raketama Spike LR i američkim topovima MK-44S kalibra 30 milimetara.

KTO Rosomak APC Wolverine 8×8 Bushmaster II 30mm HD vojni oklopni transporter na kotačima Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Channel J

Boxere, inače, isporučuje konzorcij ARTEC, a koji se, između ostalih, sastoji od poznatih proizvođača poput Krauss-Maffei Wegmanna i Rheinmetalla. Vozilo je dostupno u više varijanti, a uz već spomenute četiri europske države koje su naručile ukupno 1500 komada, koristi ga australska vojska te je nedavno nabavila 25 primjeraka.

Kritike bivšeg ministra obrane

Priopćenje slovenskog ministarstva ukazuje na to da je poljski Rosomak (gorska kuna), koji se temelji na finskoj Patriji, sada jedna od opcija koje se ozbiljno razmatraju. Bivši ministar obrane Tonin kritizira taj izbor navodeći da je riječ o zastarjelim vozilima koja nude preslabu zaštitu dok nekadašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Dobran Božič ističe da se radi o oklopnjacima s dobrim referencama iz Afganistana.

Rosomak je također vozilo s pogonom 8x8, a riječ je o poljskoj licencnoj inačici Patrije koju proizvodi tvrtka WMZ za potrebe poljske vojske. Slovenija je navodno zainteresirana za varijantu M3, modificiranu za rat u Afganistanu, u kojem je poljska vojska imala poprilično aktivnu ulogu.

Radi se o vozilu koje je opremljeno dodatnim čeličnim kompozitnim oklopom, nadograđenim komunikacijskim sustavom te kliještima za rezanje žice ispred vozačkog i zapovjednog mjesta. Tu su i sustav Pilar za detekciju smjera neprijateljske paljbe te videokamere koje prikazuju bočne i stražnju stranu vozila na dva LCD zaslona u dijelu u kojem su smještene trupe.

Slovenija je odustala od kupnje borbenih vozila Boxer Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Coverage

Zbog dodatnog oklopa M3 ne može plutati, stoga nema ugrađene vodene propelere, a zbog neugodnih iskustava s talibanima ugrađen je sustav QinetiQ RPGNet za zaštitu od RPG raketa. Za razliku od prijašnje inačice M1M, novija varijanta M3 ima otvorenu OSS-D kupolu s bacačem granata Mk19 kalibra 40 milimetara i tešku strojnicu NSW/WKM-B kalibra 12,7 milimetara.