siva eminencija

[VIDEO] Dominic Cummings, desna ruka britanskog premijera, napušta Downing Street

13.11.2020 u 21:43

Bionic
Reading

Dominic Cummings, najmoćniji savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, napustit će Downing Street sredinom prosinca dok Johnson pokušava preustrojiti kabinet nakon neuspješne borbe s pandemijom koronavirusa.

Fotograf Reutersa snimio je Cummingsa kako izlazi s kutijom iz sjedišta britanske vlade u petak navečer.

BBC, Sky News i drugi mediji izvijestili su da to znači da Cummings napušta svoju funkciju.

No Downing Street je priopćio da će Cummings nastaviti raditi za Johnsona do sredine prosinca, iako nije jasno na koji način i hoće li se vratiti u zgradu.

Johnson se suočava s frakcijskim borbama o budućem smjeru vlade dok se istovremeno bori protiv najsmrtonosnije epidemije koronavirusa u Europi.

Također nastoji uspostaviti odnose s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ovladati delikatnim diplomatskim pregovorima o trgovinskom sporazumu s Europskom unijom u zadnji trenutak.

Cummings, koji je bio predvodnik kampanje za referendum o brexitu 2016. i zaslužan za uvjerljivu pobjedu Johnsona 2019., rekao je za BBC da će do kraja ove godine biti suvišan, jednom kad završi prijelazno razdoblje nakon brexita.

Konzervativni zastupnici pritišću Johnsona da preustroji svoju administraciju i uhvati se u koštac s pandemijom koronavirusa koja razara britansko gospodarstvo.

Odlazak Johnsonove utjecajne desne ruke predstavlja jednu od najznačajnijih promjena u užem krugu premijera jer su neki Cummingsa smatrali Johnsonovim "mozgom".