igrač iz sjene

Usred stroge karantene odveo je ženu sa simptomima i sina na drugi kraj zemlje: Tko je Dominic Cummings, arhitekt Brexita i najveće afere koronakrize

27.05.2020 u 17:17

Bionic
Reading

Dominic Cummings, glavni savjetnik Borisa Johnsona, našao se u središtu velikog skandala nakon što je otkriveno da je prekršio vlastite smjernice za borbu protiv pandemije koronavirusa. Britanska vlada i premijer Boris Johnson brane savjetnika, no ne stišava se bura u medijima oko njegova ponašanja i izostanka isprike

U Velikoj Britaniji koronavirus je usmrtio više od 37.000 ljudi, prokazavši političku klasu kao nepripremljenu, samozadovoljnu i nesposobnu. U nemogućnosti da obuzda širenje virusa, vlada je bila prisiljena uvesti stroge mjere zaštite koje su uključile zabranu kretanja. Pravila je djelomično izradio sam Dominic Cummings.

Našao se međutim na udaru kritika nakon što je otkriveno da je, unatoč mjerama ograničenja kretanja, sa suprugom Mary Wakefield, urednicom u časopisu Spectator koja je imala simptome Covida-19, odlučio napustiti London i odvesti se 400 kilometara na sjever Engleske kako bi svog četverogodišnjeg sina ostavio obitelji na čuvanje. Odluku je obrazložio time da on i supruga, u slučaju da se razbole, ne mogu za sina u Londonu organizirati adekvatnu skrb, smatrajući da je to bilo 'razborito' razmišljanje.

Mediji također zamjeraju Johnsonovu savjetniku to što je 15 dana nakon što je i on razvio simptome bolesti vozio obitelj u Barnard Castle, 40 kilometara od Londona, a on je na to rekao da je htio provjeriti vid jer mu je virus prouzročio probleme s očima. Ovo izrugivanje pravilima o socijalnom distanciranju donijelo je nisku kritika na njegov račun, s optužbom da jedna pravila vrijede za elitu, a druga za ostale.

Torijevski kicoš s oksfordskom diplomom

O Cummingsu je javnost do ovoga skandala malo znala. Spominjalo ga se tek kao arhitekta uspjeha kampanje za referendum o Brexitu. No bez obzira na to, i dalje je ostao pomalo misteriozan lik za većinu Britanaca izvan političkih krugova sve do ovog vikenda, kad je izbio skandal.

Na neki se način na Cummingsa može gledati kao na tipična torijevskog kicoša s oksfordskom diplomom, piše The Guardian. Iako je obrazovan u privatnoj školi, što je i dalje osnovna linija koja dijeli britansko društvo, nećete ga naći kako pozira na fotografijama Oxford Bullingdon Cluba poput Borisa Johnsona i bivšeg konzervativnog premijera Davida Camerona.

Cummings, sin rudarskog inženjera i asistentice u nastavi, odrastao je u okrugu Durham na sjeveroistoku Engleske. Tijekom odrastanja uspješno je izbjegavao utjecaj lijevih ideja koje prevladavaju u političkom životu Durhama. Umjesto toga, zagovarao je politike u regiji omražene Margaret Thatcher tijekom velikog štrajka rudara osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sveučilišni profesori pamte ga kao autsajdera oštra karaktera. Neki tvrde da je puno veći kapacitet od Johnsona, čak toliki da uopće ne pripadaju istoj klasi. Nakon što je napustio Oxford s diplomom povijesti, proveo je tri godine u postsovjetskoj Rusiji prije nego što je ušao u Konzervativnu stranku kao svojevrstan intelektualni provokator, naizgled s misijom da protrese establišment.

Kako se politički kalio za Brexit

Cummingsova politička čarolija prvi put se pokazala 2004., kad je tadašnja laburistička vlada htjela uvesti regionalne skupštine. Upotrijebivši svoju odbojnost prema formi, uspio je preokrenuti kampanju o tome treba li sjever imati vlastiti politički glas u jednostavniju priču koja se svela na novac. Njegova ideja da angažira divovskog bijelog slona na napuhavanje i paradira s njih diljem regije kao simbol onoga što će skupština biti zadobila je podršku glasača. Ono što se činilo zicerom i lakom pobjedom kampanje 'da' postalo je odbojno 'ne'. Ta je kampanja postavila predložak za vrstu lukavstva kakvima će se koristiti i u kampanji prije referenduma o Brexitu 2016. godine.

  • +5
Dominic Cummings Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Prije toga Cummings je stigao u britansku vladu početkom 2010-ih kao posebni savjetnik tadašnjeg ministra za obrazovanje Michaela Govea. Cummingsov otvoreni prezir prema konvencijama u državnoj službi učinio ga je polarizirajućim likom, toliko da ga je premijer Cameron jednom opisao kao 'karijernog psihopata'.

Ali dok je uglađeni Cameron mjesečario prema Brexitu, Cummings je u svom, sada već znanom blogu izlagao politički manifest. Cummings, između ostaloga, misli da se ono što on smatra amaterskom, umjetnički obrazovanom državnom službom treba zamijeniti pametnijim tehnokratima s diplomama iz matematike i inženjerstva.

Njegov pristup pomogao je usmjeriti narodno razočaranje političkom klasom do trijumfira na referendumu o Brexitu 2016., što mu je omogućilo proboj do mjesta Johnsonova glavnog savjetnika te prilike da odvuče Konzervativnu stranku do radikalno desničarske agende i reformira cjelokupan politički sustav. Poznat je njegov oglas za zapošljavanje u državnoj službi na poznatoj adresi u Downing streetu na broju 10, koji je dao ranije ove godine, a u kojem je naveo da traži 'čudake i neprilagođene'.

Što će reći birači

Cummingsov prkosan nastup pred medijima, kada je ustrajao na stavu da nije pogriješio te je odbio ponuditi ostavku, razjario je javnost. Premijer Boris Johnson dva je puta pred medijima odlučno branio Cummingsa, rekavši da je ponašanje njegova savjetnika bilo 'razborito, zakonito i s integritetom', dok je ministar Michael Gove kazao kako 'briga za obitelj i dijete nije zločin'. Stranu Cummingsu britanski će premijer morati braniti i pred zastupnicima, pred kojima ga u srijedu popodne očekuje 'rešetanje'.

No odlučujući faktor koji će odrediti Cummingsovu budućnost u vladi bit će reakcija birača koji su tjednima bili zatvoreni u strogoj izolaciji dok se savjetnik vozao zemljom. Sve veći broj torijevaca u parlamentu poziva na njegovo otpuštanje jer im se pretinci e-pošte pune porukama nezadovoljnih birača. Jedan zastupnik torijevaca, govoreći neslužbeno, sažeo je nacionalno raspoloženje prema Cummingsu: 'Tvrdi da je dio vlade naroda protiv elite, ali zaista je pokazao prezir prema ljudima koje ja zastupam', prenio je The Guardian.