POVRATAK OTPISANIH

Ivan Čehok ulazi u ring: Protukandidati mogu igrati prljavo, ja sam za fer igru

14.04.2017 u 22:18

Bionic
Reading

Nakon mjeseci vaganja bivši HSLS-ovac Ivan Čehok ipak je odlučio ući u utrku za gradonačelnika Varaždina. Njegova kandidatura mnogima bi mogla pomrsiti planove. Za tportal Čehok otkriva svoje motive, planove i taktiku

Da se odlučio kandidirati, Čehok je potvrdio tportalu.

'Velika je podrška građana mojoj kandidaturi, veća nego što sam očekivao. Varaždin je u dosta teškom stanju i prethodna vlast je uspjela zaustaviti sve dobre projekte koje smo ranije započeli. Podrška građana obvezuje i da reagirate na nju', kaže Čehok za tportal.

Pobijedi li na izborima, oporavak Varaždina bit će mu prioritet.

'Prioriteti će biti gospodarski oporavak jer je Varaždin slovio i bio grad koji je predvodio u gospodarskim projektima, poput izgradnje gospodarskih zona i tehnološkog parka. No to je zaustavljeno. Tu je i cijeli niz komunalnih projekata koji su zaustavljeni. Ono po čemu je Varaždin bio poznat su ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport', nabraja Čehok.

'Svi smo nedužni dok nas ne proglase krivima'

No u utrci će mu otegotna okolnost sigurno biti kazneni postupci koji se vode protiv njega.

'Protukandidati mogu igrati prljavo, podcjenjivački i napadački. Možemo to odraditi i u korektnoj atmosferi. Mislim da nema potrebe za takvim vidom kampanje. Svi smo kao građani nedužni dok nas ne proglase krivima. Uvjereni sam da ću dokazati nedužnost, a presumpcija nevinosti je nešto što čovjeka oslobađa prije nego bude pravomoćno osuđen', poručuje Čehok za tportal.

Kada je tportal prije nekoliko mjeseci razgovarao s Čehokom, jasno nam je rekao što misli o stanju u Varaždinu.

'Stanje u Varaždinu je iznimno loše, a za projekte koji su bili sporni i zbog kojih sam u sudskim procesima pokazalo se da je način na koji sam radio bio mnogo bolji od onog nakon mog odlaska. Sigurno je da bi u Varaždinu trebalo štošta promijeniti', kazao nam je tada Čehok.

Čehok je od 1992. sve do 2011. bio član HSLS-a, a jedno vrijeme i na čelu te stranke.

Na čelu Varaždina bio je od 2001. do 2011., kad je podnio ostavku iz zatvora u Remetincu.

Tri postupka kao uteg 

Naime, protiv Čehoka se vode tri postupka. Tereti ga se da je s Davorom Pataftom i drugima zlouporabio položaj i ovlasti te je potpisao Ugovor o interventnom odvozu otpada iz Brezja, čime je oštetio Varaždin za 31,5 milijuna kuna. Osim toga, tereti ga se da je u ime Varaždina potpisivao štetne ugovore kojima se pogodovalo tvrtkama Zagorje i Zagorje-Tehnobeton, a čime mu je počinjena šteta od 6,1 milijun kuna. U trećem postupku tereti ga se za zamjenu zemljišta između Parkova i Varaždina, pri čemu je grad oštećen za 6,3 milijuna kuna.

Unatoč tome, Čehok je uvjeren da mu postupci neće biti teret u izbornoj utrci.

Ivan Čehok na VTV televiziji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VTV