OGLASIO SE ČEHOK

'Uz najbolju volju ne razumijem gdje su moja odgovornosti i krivnja'

03.05.2014 u 10:32

Bionic
Reading

'To je potpuno bespredmetna optužnica', ustvrdio je bivši saborski zastupnik i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrćući se na već drugu optužnicu koju je USKOK podignuo protiv njega, ali i još tri osobe i dva poduzeća

Slično kao i kod prve optužnice koja je podignuta lani, i u ovom slučaju bivšeg varaždinskog gradonačelnika tereti se za pogodovanje privatnim poduzećima kod prodaje zemljišta, odnosno zamjene zemljišta te podmirenja komunalnog doprinosa. No za razliku od prve optužnice u kojoj nema riječi o (materijalnoj) koristi koju bi osobno ostvario, USKOK sada spominje milijunsku novčanu nagradu, odnosno radove na privatnom objektu i besplatno opremanje stana. Sve to, međutim, Čehoka ne zabrinjava jer smatra da za takve optužbe nema temelja.

'Ne uvažavaju se dokazi, već se sve prilagođava određenoj konstrukciji da bi se došlo do optužnice za koju nema ni jednog dokumenta ili drugog valjanog dokaza', smatra bivši predsjednik HSLS-a koji je zamalo postao ministar obrazovanja i sporta s obzirom na nekadašnji odnos političkih snaga, ali i visok stupanj obrazovanja. Naime, Čehok je doktor znanosti s područja filozofije te autor srednjoškolskih udžbenika iz filozofije.

Osim zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita vezanih uz poslovanje s dvama poduzećima, javnosti malo poznatih djela zbog kojih je početkom prošle godine drugi put završio u Remetincu, Čehoka u drugoj optužnici USKOK tereti da je od početka rujna 2010. do 4. listopada 2010, bez provedenog javnog natječaja, odnosno objave oglasa za primanje osobe u službu, donio protuzakonite odluke o zapošljavanju dviju osoba u Upravnom odjelu za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina. Taj slučaj javno je dobro poznat, ali ni tu Čehok ne vidi ništa sporno, odnosno barem ne u kaznenom smislu.

'To meni uopće nije jasno. Ni uz najbolju volju ne razumijem u čemu bi tu bile moja odgovornosti i krivnja. Na kraju krajeva, prema Zakonu o službenicima i namještenicima, ako bi se tom prilikom radilo o nekom nepoštivanju propisa, onda bi se radilo o prekršajnoj, a ne kaznenoj odgovornosti', naglašava Čehok u vezi slučaja koji je prije četiri godine u izazvao javnosti pozornost, pa i kontroverze.

Naime, kao varaždinski gradonačelnik Čehok je na rok od šest mjeseci bez javnog natječaja zaposlio politički bliske Darinku Haduk-Vučić i Dubravku Kanoti koje su nekoliko dana ranije, zajedno s još nekoliko djelatnika, otišle iz Varaždinske županije kao 'tehnološki višak' uz otpremnine od gotovo 200.000 kuna.

'Neugodno se osjećam, ali se ne želim očitovati o tome što se događalo u Varaždinskoj županiji, jer bih to učinila vrlo detaljno, a to bi onda ispao veliki politički i upravni skandal. Bila sam prva i posljednja tajnica u Varaždinskoj županiji, jer je to mjesto ukinuto, pa je naša županija jedina u Hrvatskoj bez tajnika. No čini se da me se na drugi način nisu mogli riješiti. O tome više ne želim govoriti, jer sam željela otići mirno budući da imam još nekoliko godina do mirovine', jedino je što je javno rekla Darinka Hajduk-Vučić o svom odlasku iz Varaždinske županije o kojem će se, mimo njezine želje, ipak još govoriti.

Zapošljavanja bliskih mu političarki, koja su prema njemu bila u okvirima Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, Čehok je pravdao time da se radi o dvije najsposobnije službenice Varaždinske županije koje su dobile otkaz samo zato što su ga podržavale u varaždinskom Gradskom vijeću.

'Grad Varaždin i ja osobno nemamo nikakve veze s njihovim otpremninama. Nisam znao ni da trebaju dobiti otpremnine ni koliko one iznose', tvrdio je Čehok, dok je varaždinski župan Predrag Štromar ukazivao na to da je Gradu Varaždinu poslao dopis u kojem obavještava da su temeljem reorganizacije dvije službenice stavljene na raspolaganje Gradu Varaždinu te zamolio da ih se preuzme, ako za to postoji potreba. Budući da na taj dopis nije stizao odgovor, kako je pojasnio, morao je isplatiti otpremninu zbog roka za otpuštanje.