POUZDANI PROTUAVIONSKI TOP

[VIDEO] Azerbajdžanci ponosno pokazali zarobljene armenske oklopnjake s topovima iz Kragujevca poznatim iz priče 'obadva, obadva, oba su pala!'

03.11.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Tijekom nedavne vojne vježbe azerbajdžanske i turske vojske sudjelovali su oklopni transporteri sovjetske proizvodnje MT-LB, a koje su azerbajdžanske snage zarobile od armenske vojske tijekom nedavnog rata u Gorskom Karabahu. Poznavatelji vojne tehnike zamijetili su da je na ratni plijen montiran trocijevni top M-55A4 kalibra 20 milimetara, proizveden u Zastavinim pogonima u Kragujevcu. Riječ je o protuavionskom topu koji je korišten u ratovima na bivšem jugoslavenskom prostoru te u brojnim sukobima u Africi i Bliskom istoku dok su ga Armenci nabavili iz vojnih viškova preko beogradske tvrtke pred sam rat u Gorskom Karabahu

Prema pisanju analitičkog portala Balkanska bezbednosna mreža, koje je prenijela agencija Beta, azerbajdžanska vojska je tijekom 44-dnevnog rata u Gorskom Karabahu zarobila znatan broj oklopnih transportera MT-LB, naoružanih trocijevnim protuavionskim topovima M-55A4B1 i M-55A3B1, dok je azerbajdžansko ministarstvo obrane izvijestilo da je sredinom listopada prošle godine u sukobima s armenskom vojskom uništilo dva transportera naoružana Zastavinim topovima.

Portal precizira da se na snimkama vojnih vježbi pod nazivom 'Neraskidivo bratstvo - 2021' vidi oklopnjak tipa MT-LB, prebojan u jednoličnu boju pijeska, prije dodjeljivanja postrojbama razmještenim u izoliranoj enklavi Nahičevan, što je azerski autonomni teritorij koji je Armenija pokušala odvojiti od ostatka Azerbajdžana.

Armenska vojska, podsjeća portal, nabavila je prije rata u Gorskom Karabahu topove M55 iz viškova Vojske Srbije preko privatne beogradske tvrtke Vektura trans te je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Erevan tijekom 2019. i 2020. Armenci su nabavljene topove postavili na višenamjenske oklopne transportere MT-LB, čiji je razvoj započeo 60-ih godina prošlog stoljeća i koje je napravljeno u više od 80 verzija, kao zapovjedno, transportno, vučno i inženjersko vozilo. Stručnjaci ističu da je vozilo MT-LB postavljanjem Zastavinih topova postalo korisno za vatrenu podršku i djelovanje po živoj sili, a u ograničenoj mjeri i za protuzračnu obranu.

M55 je u svojoj izvornoj verziji A2 proizveden po licenci francuskog protuavionskog topa Hispano-Suiza HSS-804 još 1956. godine, a namijenjen je za djelovanje protiv niskoletećih zrakoplova i helikoptera te ciljeva na zemlji. Brzina gađanja mu je, ovisno o verziji, od 1950 do 2250 metaka u minuti, a kao streljivo koristi trenutno zapaljivu granatu M57, trenutno zapaljivo-obilježavajuću granatu i pancirno-zapaljivu granatu. Polje djelovanja po pravcu je 360 stupnjeva, a po elevaciji od -5 do 83 stupnja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic Soviet Documentaries

U verziji topa koju koristi armenska, a odnedavno i azerbajdžanska vojska, ugrađen je benzinski motor koji se koristi za pokretanje po pravcu i elevaciji dok njime upravlja vojnik pomoću upravljačke palice (joysticka). Zadnja verzija M-55A4 ima suvremeniji nišan J-171 proizveden u bivšoj Jugoslaviji po talijanskoj licenci, a motor se nalazi ispod sjedišta vojnika koji nišani dok je u top ugrađen i štit.

Vojska Srbije povukla je iz naoružanja sve varijante ovog topa još 2007., a on se, pored Armenije i Azerbajdžana, još uvijek koristi u vojskama Angole, BiH, Cipra, Gvatemale, Hrvatske, Konga, Mozambika, Salvadora, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Tunisa. Ranije ga je koristila bivša JNA te vojske Libanona, nekadašnje Rodezije, Južnoafričke Republike, Sirije i Indonezije.

  • +3
Oklopno vozilo MT-LB u raznim varijantama Izvor: Profimedia / Autor: Valery Matytsin / TASS / Profimedia

M55 je poznat hrvatskoj javnosti sa šibenskog ratišta, na kojem je hrvatski branitelj i donedavni šibensko-kninski župan Goran Pauk 16. rujna 1991. hicima iz takvog topa oborio jurišnika ratnog zrakoplovstva bivše države tipa Soko J-1 Jastreb. Nakon što je branitelj Neven Livajić pomoću sustava Strela 2M nedugo potom srušio još jednog Jastreba, branitelju Filipu Gaćini oteo se legendarni uzvik oduševljenja 'obadva, obadva, oba su pala!', a koji je ušao u kolektivnu memoriju Hrvata pri sjećanju na Domovinski rat.

Top M55 korišten je i u građanskim ratovima u Angoli, Mozambiku i Libanonu, a kao ratni plijen koristile su ih sve zaraćene strane.

Prema procjenama pojedinih medija, Armenci su za vrijeme rata s Azerbajdžanom u ranu jesen prošle godine izgubili čak 35 oklopnih transportera sa Zastavinim topom M-55. Analizom snimki, utvrđeno je da je uništeno ukupno 11 vozila MT-LB s topovima dok je preostalih 24 zarobljeno i potom uvršteno u naoružanje azerbajdžanske vojske.