GRDOSIJA IZNAD PULE

[VIDEO] Pogledajte kako najdugovječniji američki strateški bombarder nadlijeće Pulu i Brijune

07.06.2019 u 23:19

Bionic
Reading

Tijekom multinacionalne vježbe Astral Knight 19, koja se ovog tjedna održavala u zračnom prostoru Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, pored naših MiG-ova 21 sudjelovao je strateški bombarder B-52 Stratofortress, koji je prvog dana vježbe u pratnji lovaca tipa F-35 i F-16 nadletio Pulu i Istru

Rijedak prizor nadlijetanja iznad Pule i našeg najvećeg poluotoka objavilo je na društvenim mrežama Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (USAFE).

Na snimci se jasno razaznaje kako osmomotorni strateški bombarder velikog dometa na putu prema bazi Aviano blizu Udina leti iznad Pule i Nacionalnog parka Brijuni, dok mu pratnju čine četiri višenamjenska lovca tipa F-35 Lightning II te dva lovca tipa F-16.

Pored toga, na fotografijama koje je na društvenim mrežama objavilo američko ratno zrakoplovstvo vidi se kako rijetko viđena formacija u Hrvatskoj nadlijeće i Istarski ipsilon. Štoviše, USAFE je fotografiju preleta Pule i Brijuna odabrao za naslovnicu svoje stranice na Facebooku.

U multinacionalnoj vježbi sudjelovala je i eskadrila borbenih aviona 91. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s avionima MiG-21, koji su tijekom vježbe glumili suprotne snage, tzv. OPFOR.

Astral Knight 19 je vježba Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi koja se održavala od 3. do 6. lipnja. Težišno se odvijala u zrakoplovnoj bazi Aviano te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Valja napomenuti kako B-52, u usporedbi s ostalim bombarderima u svojoj kategoriji, ima veći domet i može ponijeti najveći teret. Taj tip aviona se u američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955. godine, a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama te relativno niskim troškovima održavanja, ovaj bombarder je ostao u uporabi iako su s vremenom čak tri nova projektirana kao njegova zamjena.

Bombarder je 2015. godine proslavio 60. godišnjicu kontinuirane operativne uporabe, a američko ratno zrakoplovstvo ga još uvijek nema namjeru povući.